"שנים ראשונות": הצצה אל מאחורי הקלעים של מפעל דוקומנטרי בלשי אדיר מימדים יחיד במינו

"העבודה מן הסתם נמשכה שנים, הרבה יותר מעשר שנים, וכל חלקיק של מידע נבדק בסבלנות, תוך ירידה מקפת לכל שורשי אותו פרט, תוך סיעור מוחות בין צוות המחקר בראשות היסטוריון ותלמיד חכם ענק – רבי ברוך אוברלנדר שליט"א – ואיש תיעוד ודוקומנטריה מוכשר ומעולה, הרב אלקנה שומטקין שי' – ורק כשאותו חלקיק מידע הפך בשל ושלם, ככל שהיד המשקיעה השיגה, נכנס והוצג בספר לזכרון עולם"

הספר שנים ראשונות
שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram

רוצה לקבל עדכונים ועוד חומרים מעניינים?

עדכונים ישירים

כאשר הגיע לידיי המהדורה העברית (המשוכללת מעט ברמת הדיוק מן המהדורה האנגלית, בעקבות תיקונים, גילויים חדשים ותובנות נוספות) של הספר הייחודי מאוד "שנים ראשונות" – שיצאה בי"א ניסן השנה (תשפ"א) – יצאתי מגדרי מהתפעלות. זה היה נראה לי, וכעת אני גם משוכנע בכך, שמדובר בספר שאין לו מקבילה או, אם להשתמש בלשון זהירה, כמעט ואין לו מקבילה.

מה שהספר הזה בעצם מנסה לעשות הוא לשחזר, ככל שהדבר מגובה בתיעוד אותנטי וממשי, את חייו של הרבי מלידתו ועד חתונתו.

זוהי איננה ביוגרפיה (ביוגרפיה – למרות שיש פה ושם סופרים שכותבים 'ביוגרפיות' מבלי להבין באמת את טיב המלאכה שעליהם לעשות – לא אמורה להיות לקט ידיעות מפורט מחייו של נשוא הביוגרפיה, אלא לספר את סיפורה של הדמות. סיפור כזה כמובן אמור להיבנות מתוך מידעים שעולים מתחקיר מפורט ומדוקדק, אך לא רק. התחקיר הוא מסד ראשוני להעמקה ולהבנה של הדמות ולשחזור סיפור חייו, ואז ורק אז אמור להגיע שלב הכתיבה – שבו הכותב מספר את הדמות ומשרטט את קווי המתאר של פניה, כפי שאלו עולים מתוך המידע שכולל לא רק פרטים טכניים על מה שעשה, אלא גם שילוב ההגות, הפעולות והמחשבות של הדמות והורקתן כולן לתוך סיפור אחד בנוי היטב).

זוהי מלאכה בלשית בניסיון לאתר כל פרט ופרט מחייו של הרבי בשנים הנקובות ולהציגן בפני המעיין, בשילוב תובנות, הנמקות והסברים במקומות שבהם המחברים השלימו פרטים או בחרו גרסה מתוך כמה גרסאות – כאשר הצגת האמת העובדתית כמות שהיא – היא הנר היחיד שעמד לנגד עיניהם.

בנוגע לרוב האישים, כולל הדגולים שבדגולים, מלאכה כבירה כזאת אין לה שום ביקוש ומשום כך עלותה העצומה היא בלתי מוצדקת. נקח, בהבדלה המתבקשת, לדוגמא את המנהיג הבריטי המהולל וינסטון צ'רצ'יל. איש בעולם אינו מתעניין איזה ויסקי קנה בשני לפברואר 1922, ומתי נפגש עם חותנו לעתיד ב1924. מה שכן מעניין מאוד אנשים רבים הוא הקווים הכללים של סיפור צמיחתו וגדילתו של מנהיג אדיר זה, בשילוב תובנות על מאפייני מנהיגתו (ובמשתמע גם: מה שניתן ללמוד ממנה).

אולם, אצל חסידים בכלל ואצל חסידי חב"ד בפרט וביחס לרבי שלנו (רבי מנחם מענדל שניאורסון זצ"ל) במיוחד, התמונה שונה ואולי גם הפוכה. יותר מאשר מעניין אותם סיפור הדמות כפי שהוא משורטט בידי הכותב, מוכשר וגדול ככל שיהיה, פרי תפיסתו ונקודת מבטו האישית – מעניין אותם "חומר הגלם", מידע אותנטי ואמין כמות שהוא. את העיבוד הפרשני הם כבר יעשו לבד.

לא אכנס כרגע לסיבות האפשריות לתופעה זו, רק אציין שזאת העובדה.

ובכן, "שנים ראשונות" הוא תוצרה הסופי של מלאכת בילוש מדעי, שהתחקתה אחרי כל רסיס מידע אודות חייו של הרבי בשנים הנקובות. מדובר בפרוייקט אדיר, סזיפי, יקר ברמות לא מוכרות. העבודה מן הסתם נמשכה שנים, הרבה יותר מעשר שנים, וכל חלקיק של מידע נבדק בסבלנות, תוך ירידה מקפת לכל שורשי אותו פרט, תוך סיעור מוחות בין צוות המחקר בראשות היסטוריון ותלמיד חכם ענק – רבי ברוך אוברלנדר שליט"א – ואיש תיעוד ודוקומנטריה מוכשר ומעולה, הרב אלקנה שמוטקין שי' – ורק כשאותו חלקיק מידע הפך בשל ושלם, ככל שהיד המשקיעה השיגה, נכנס והוצג בספר לזכרון עולם.

*

כל מה שכתבתי עד כה הוא הקדמה בשביל הדוגמה שאני רוצה להציג בפניכם, שתדגים לכם היטב כיצד העבודה הכבירה נעשתה ומה גודלה של ערכה. הדוגמה הזאת היא גם סיפור אישי שלי, ודווקא משום כך היא לימדה אותי כמה בלתי שגרתית היא עבודת בירור האמת שהושקעה בספר, וכמה זו לא עבודה טכנית בלבד של ליקוט מקורות –  אלא מלאכת מחשבת שמגלמת בתוכה תחכום היסטוריוני וסיעור מוחות מבריק.

*

 

לכל משפחה יש סיפורים מכוננים שעומדים כמו נר זכרון מכובד בחלל הסלון המשפחתי.

במשפחה שלי, מצד אמי, היו כמה נרות כאלה. כמובן, דמותו של זקני, האבא של סבא שלי, החסיד המיוחד רבי זלמן סקאבלו זצ"ל משמש אבוקה של אור שמפיקה לנו אור וחיות חסידית. בנוסף, יש עוד כמה סיפורים משפחתיים מסוג זה.

אחד מהחשובים בהם הוא הסיפור שאליו נחשפתי מאז שהייתי ילד – והוא: שהרבי השתתף בברית המילה של סבא שלי, ר' אברהם סקאבלו ע"ה, שהתקיימה בחרקוב בכ"ד חשוון תרפ"ג.

כשבגרתי, סבי ע"ה – שעמד לי מזלי להיות קרוב אליו מאוד ולשמוע ממנו לא מעט (אבל לא מספיק…) סיפורים על השורשים המשפחתיים – סיפר לי את העובדה הזאת וגם את היחידות הראשונה שלו אצל הרבי, אחרי שיצא מברית המועצות בשנת תשל"א, שבה הרבי אישר את הידיעה הזאת ("נסעתי אז עם אחי (ל)רוסטוב").

לצערי לא שאלתי אותו איך הם ידעו לזהות את הרבי, ועכשיו כבר אין מי לשאול. אבל זה הסיפור. וכנראה, כיון שהרבי היה בנו של הרב לוי יצחק שניאורסון זצ"ל, היה מוכר היטב בקרב אנ"ש עוד לפני קשרי הנישואין עם הרבנית חיה מושקא ע"ה בתו של אדמו"ר הריי"צ זצ"ל.

סבי, הרה"ח ר' אברהם סקאבלו ע"ה
סבא מספר על היחידות 2
סבא מספר ברשימותיו על היחידות הראשונה שלו אצל הרבי

בחוברת שעוסקת בדמותו של זקני ר' זלמן סקאבלו זצ"ל, חוברת שמיהרתי להוציא בתחילת שנת תשס"ח על מנת שסבי יספיק לראות אותה ולשמוח בה, ציינתי את העובדה הזאת.

 שנים אחדות לאחר מכן, במסגרת כתבה מסוימת בכפר חב"ד, אחד הכותבים איזכר עובדה זאת (אולי היה זה הרב מרדכי מנשה לאופר מאשדוד, אבל איני זוכר בוודאות).

באותה שבת ניגש אלי בבית הכנסת יהודי, ידען בתולדות חב"ד ו'בעל מדבר' בבית הכנסת, והעיר לי  שהמידע הזה סותר את המקובל בחב"ד והידוע מאז שהרבי הגיע בפעם הראשונה לרוסטוב לרבי הריי"צ רק ביו"ד שבט תרפ"ג (ושדורשי רשומות דרשו מזה תלי תילים של פרשנות 'שפיציסטית' על שכבר אז 'נמשח' הרבי לכהונה כנשיא חב"ד – ראה להלן בצילום מספרו של הרב אלישיב קפלון), ובכלל מה הקשר בין חרקוב לבין הנסיעה בין רוסטוב ויקטרינוסלב? אולי, המשיך, הרבי נסע רק לחרקוב כי כידוע אחיו של הרבי, בערל הי"ד, היה מטופל אז בבית מרפא מיוחד בחרקוב.

לא ידעתי מה לענות על כך. באותו זמן בידי היו הרשימות שכתב סבי ע"ה ושבהן תיאר גם את היחידות הנ"ל, כך שהייתי בטוח שזו לא בעיה בזכרון שלי ותקלה שלי, כי זה מה ששמעתי מסבא במשך שנים וזה גם מה שכתב ברשימותיו. ודבר אחד ידעתי בוודאות גמורה – סבי ע"ה היה אדם שלא שייך לומר דבר לא אמת מפיו, על אחת כמה וכמה כשהדבר קשור ברבי, שהיה בשבילו קודש הקודשים כפשוטו ממש. מלבד זאת, אני משוכנע בכמעט מאה אחוזים, שלסבי לא הייתה שום ידיעה שברוסטוב באותה תקופה התגורר הרבי הריי"צ.

ייתכן, סיכמנו, שאם אכן הפעם הראשונה שהרבי היה ברוסטוב הייתה ביו"ד שבט תרפ"ג, מה שקרה הוא שסבי לא שמע טוב (לימים באמת היו לו בעיות בשמיעה בעקבות שירותו הצבאי במלחמת העולם השנייה) והחליף בין רוסטוב לחרקוב.

וכך הסתיים העניין, ובליבי נותרה צריבה קלה על הערעור המסוים שהציבו בפני עדותו – הכאמור מהימנה בעיניי עד וודאות – של סבי ע"ה.

ר' זלמן סקאבלו

*

לפני מספר שנים (בקיץ שנת תשע"ב) פנה אלי הרב ברוך אוברלנדר, אחד המחברים של "שנים ראשונות", וביקש ממני מידע.

כך כתב:

לאחרי חקירה ודרישה אני פונה אליך בבירור הבא לקמן:
בכמה מקומות התפרסם סיפורו של הסבא (שלך? של אשתך?), שהרבי אמר לו ביחידות שהוא השתתף בברית מילה שלו בחודש חשון שנת תרפ"ג בחרקוב בדרכו לרוסטוב.
ברצוני לשאול, האם ישנם ניירות שמוכיחים בבירור שהסבא אכן נולד בחודש חשון תרפ"ג? האם תאריך הלידה מדוייק?
האם ייתכן – כפי שנכתב כבר בספר "בתוך הגולה" של א' קפלון (ראה מצורף) – שאולי הסבא נולד בשנת 1923 ותרגמו זאת לשנת תרפ"ג, אך למעשה היתה זו שנת תרפ"ד.
הבירור נחוץ וחיוני מאד להבהרת כמה פרטים, ואודה לך מאד על כל פרט שיסייע להעמיד את הדברים על דיוקם.

על כך עניתיו:

ר' אברהם זהו סבא שלי. אב אמי. לסבי קראו ר' אברהם. (והכתבה הייתה עליו). אביו היה החסיד ר' זלמן סקאבלו מהתמימים בליובאוויטש (ר' אליה לנדא היה אצלו סמוך לשולחנו חמש שנים האחרונות כשהיה גר באה"ק בלוד ולא זז ממנו כמעט לא רגע).
בלי צל של ספק סבי נולד בי"ז מר חשון תרפ"ג. הוא אמר לי כמה וכמה פעמים, וגם כתב, וזה דבר ברור. (הוא כבר נולד בתקופה מתועדת, בעיר גדולה, ולא שייך בזה מקום לספקות כלל). חבל שלא פרסמתי כשהוא היה עוד בן החיים, ואז הייתי יכול לבקש ממנו אולי תעודת הלידה. מאמי ביקשתי בזמנו אבל לא מצאה, ואולי יש דרכון או פספורט – אבדוק שוב.
סיפור זה סבי כתב גם בזכרונותיו, ותמצית הסיפור שכשנכנס ליחידות ואמר לרבי שהרבי היה בברית, הרי הרים ידו ה'ק ואמר: "יא איך האב געפארען מיטן ברודער צורם רוסטוב". ובזה אין להתבלבל. ואם תרצה, אשלח לך סריקה של העמוד בו כותב הסיפור הנ"ל בזכרונותיו.
אמנם ר' *** אמר לי שייתכן וסבי התבלבל. שהרבי אמר לו: "איך האב געפורען מיטן ברודער צום חרקוב", וסבי שמע או זכר צום רוסטוב. וזה בהחלט יכול להיות שהתחלפה המילה "חרקוב" ו"רוסטוב".

צירפתי תצלום של היומן של סבי.

על ההערה שציינתי בסוף דברי כתב לי הרב אוברלנדר:

זו הערה מאד "חמורה", במובן שזה באמת הורס את הציטוט, ומסתבר מאד מאד!!!

והוסיף וכתב:

מעירו של הרבי לא נוסעים דרך חרקוב!!! היום זה עודף דרך של 3 שעות ויותר!… חס וחלילה אינני מאשים את הסבא בשקר. אלא בטעות קלה. שלנו יש לזה משמעות גדולה.

ראו הערה 346, מספרו של הרב אלישיב קפלון: "בתוך הגולה" - על קורותיה היהודיים של העיר רוסטוב

*

בינתיים העניין השתכח מליבי. 

כשיצאה המהדורה האנגלית של "שנים ראשונות" עדותו של סבי בצירוף תצלום יומנו שולבה בספר. את העובדה שהרב אוברלנדר כתב לי כאמור ש"ההערה הורסת את הציטוט", שכחתי ורק כעת כשבדקתי בדברים לצורך כתיבה רשימה זו הבחנתי בה שוב. (בגלל העובדה שידעתי שעתידה לצאת מהדורה עברית לא טרחתי לרכוש ולקרוא מתחילה עד סוף את הספר. עברית אני קורא להנאתי, ואילו כדי לקרוא אנגלית עליי להתאמץ).

עכשיו כשיצא הספר, קראתי בו כסדרו, כולל קריאת ההרחבות העיוניות שבסוף הספר. ואז אני מגלה את מה שהרחיב את ליבי מאוד – ואלו הם הנימוקים לכך שהמערכת החליטה לשלב את העדות של סבי בספר. העבודה הקפדנית של מחברי הספר ועורכיו מלמדת שהעדות הזאת מתלכדת היטב עם עובדות נוספות שרק בירור מעמיק, סזיפי ויסודי יכול היה לגלות.

ראשית, מסתבר שיש עדות בכתב מזמן אמת של המזכיר הראשי של הרבי הרב אייזיק חודוקוב ע"ה, שבו מופיע שבשנת תשט"ז אמר הרבי לרב חודוקוב כי הפעם הראשונה שבה ביקר אצל הרבי הריי"צ ברוסטוב הייתה בחג הסוכות תרפ"ג.

ובכן, בזאת נפלה השאלה הראשונה בנוגע ל"ידוע ומפורסם" שהפעם הראשונה שבה הרבי הגיע לרבי הריי"צ ברוסטוב הייתה ביו"ד שבט פ"ג.

נותרה השאלה מה הקשר לחרקוב? טוב, זו כבר שאלה פחות קשה. ייתכן שאחרי הביקור המשותף ברוסטוב, נסעו יחדיו לבית המרפא בחרקוב.

אבל אז הגיעה ההפתעה הבאה, ב"הרחבות". הפתעה שיכולה לגלות עד גמה גבוהה רמת ההשקעה של מחברי הספר וכותביו: הם הלכו ובדקו את כל לוחות הזמנים של הרכבות ברוסיה. מסתבר שכדי לנסוע ברכבת ישירה בין רוסטוב ליקטרינוסלב, חייבים היו לנסוע בשבת. לעומת זאת, ניתן היה לנסוע מרוסטוב לחרקוב, ואז מחרקוב, הקרובה יחסית ליקטרינוסלב מאוד, תדירות הרכבות הייתה גבוהה בהרבה.

זה כבר יכול להסביר בצורה הרבה יותר הגיונית את המסלול – רוסטוב – חרקוב – יקטרינוסלב.

עכשיו, חוץ מהשמחה על אישושה של עדותו האישית של סבי (שאין לי ספק, כמובן, שלא היה מודע לכל הפרטים האמורים כאן, אלא פשוט אלו היו המילים ששמע מהרבי ושנחרתו בליבו לעד), למדתי גם כמה יסודית ומורכבת ומהימנה היא עבודת מחברי ועורכי והמשתתפים במפעל הדוקומנטרי הבלתי רגיל: "שנים ראשונות".

קראו עוד בנושא זה:

כמה דברים שלא ידעתם על דמותו הייחודית של אדמו"ר המהר"ש, הרבי הרביעי של חב"ד

אם מתבוננים במכלול, אדמו"ר המהר"ש שונה היה ונבדל משאר אדמו"רי חב"ד בכמה וכמה עניינים, ובנוסף, במידה רבה, דמותו עלומה ולוטה בערפל יחסית לאדמו"רים האחרים. * בעקבות גילוי מרתק ממש שנתפרסם לאחרונה, הנה כמה קווים קצרים לדמותו של הרבי הרביעי של חב"ד

קרא עוד »