"האמונה נכנסת ממש לתוך המעבדה שלי, ומסייעת לי בפיתוח התיאוריות והכלים המדעיים התיאורטיים" - שיחה עם המתמטיקאי והפיזקאי פרופ' יעקב פרידמן

התקבלתי לכתוב את הדוקטורט שלי בכל מוסדות הלימוד להשכלה גבוהה. כאשר הצגתי בפני הרבי את האופציות השונות, תוך פירוט המוסדות, ושאלתי להיכן עליי להשים פעמיי – הורה הרבי, באופן מפתיע למדיי, לעשות את הדוקטורט באוניברסיטת תל אביב. באותן שנים אוניברסיטת תל אביב הייתה מעוז שמאל חילוני, כמעט אנטי־דתי. לא יכולתי לעבור אז בפרוזדור מבלי לקבל הערה כלשהי על הדתיות שלי. אבל ברוך השם סיימתי שם את הדוקטורט ובהצלחה משמעותית.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram

"עיקר עיסוקי הוא במדע, וזוהי השליחות שלי, אותה קיבלתי בצורה מפורשת וחד משמעית מהרבי – להישאר לעסוק במדע כמדען", כך פותח הפרופ' הרה"ח ר' יעקב פרידמן שי' – מרצה למתמטיקה ופיזיקה במרכז האקדמי לב, ומי ששימש במשך שנים כרקטור המכון – את שיחותינו, אחרי מילות הנימוסין.

פרופ' פרידמן גדל בבית שומר מצוות (במידת האפשר באותם ימים) בעיירה מונקטש בהונגריה, כשהאזור היה כבר תחת השליטה הסובייטית. אביו היה ממנהיגי הקבוצה ששיקמה את היהדות באזור, ככל שהיה ניתן, אחרי השואה. הם הכשירו שוחטים כדי לדאוג לאוכל כשר, הפעילו את בית הכנסת הגדול ודאגו לקיומם של חיים יהודיים פעילים. בשלב מסוים בית הכנסת הגדול במקום נסגר, והשלטון הסובייטי התיר להתפלל בבית כנסת בקצה העיר, שנסגר אף הוא אחרי כשנתיים. מאז נאלצו בקהילה לערוך תפילות מחתרתיות. "היה לי מזל", נזכר פרופ' פרידמן, "כי בדירה השנייה היה בית כנסת מאולתר ויכולתי אפילו לשמוע את התפילות דרך הקיר". בית השחיטה, למשל, היה למעשה מפעל לנוצות שסיפק את חומר המילוי לכריות. "הקהילה שילמה שוחד לכל מי שהיה צריך, כדי שאפשר יהיה לערוך שחיטה כשרה שם".

למדע הגיע פרופ' פרידמן כילד בעל כישרון מיוחד, מולד וטבעי, למתמטיקה. בברית המועצות בה נולד לא היה זה דבר של מה בכך. "הצלחותיי בלימודים הביאוני בשערי אוניברסיטת מוסקבה הנחשבת עד למאוד, וזאת חרף מדיניות בלתי רשמית של סלקציה והטלת מכסות מועטות לסטודנטים יהודיים באוניברסיטאות הנחשבות. באוניברסיטת מוסקבה סיימתי שני תארים במתמטיקה". שם במוסקבה נוצר הקשר הראשוני עם חסידי חב"ד, "אבל אז עדיין לא קשרתי את גורלי עם חב"ד.

"בסוף שנות השישים התגנבה למוסקבה הידיעה שהרבי מבקש מכל מי שלמד במוסדות שקשורים לליובאוויטש בברית המועצות, שישתדל לקבוע לימוד תורה עם יהודי נוסף. לי הייתה היכרות עם הרה"ח ר' וולוול רפפופרט, הצעיר ממני בכחמש שנים. ר' וולוול למד בישיבה מחתרתית, והוא קבע עמי חברותא בלימוד גמרא.

"כשעלינו ארצה בשנת תש"ל, ר' וולוול, שלמד באותם ימים בישיבת תומכי תמימים בכפר חב"ד הזמין אותי לביקור אצלו בישיבה, והגעתי. הוא סידר לי שאלמד עם הרה"ח ר' בנימין זילברשטרום, שהיה אז תלמיד בישיבה. שעת הלימוד בגמרא שעשיתי עמו הקסימה אותי לגמרי – והתקשרתי להוריי: 'אני נשאר בישיבה, לא אשוב היום הביתה…'. כל כך התרשמתי ממה שאני יכול לקבל כאן, שההחלטה להישאר הייתה מיידית ומוחלטת. ר' בנימין זילברשטרום, שהיה אז 'חברותא' מאוד מבוקשת בקרב התלמידים, הקדיש את כל כולו למעני ולמד איתי מבוקר עד ערב. כמובן שאיכות הלימוד ועמקותה הייתה שלא בערך ללימודי הגמרא שלי במוסקבה. מלבד זאת, הרגשתי שלראשונה אני מקבל מענה אינטלקטואלי ורוחני עמוק במישור הידע היהודי. כמי שכבר הגיע לרמה די גבוהה של ידיעה אקדמית מתקדמת במתמטיקה, החיסרון של הכרת התורה ברמה שמתקרבת לידיעתי האקדמית היה בולט מאוד. לא יכולתי להרשות לעצמי כאדם בן 22 עם ידע אקדמי מפליג, להישאר עם השכלה תורנית של ילד בן 7…

"זוכרני, כי כשהייתי מציג שאלות בפני הרב של הקהילה בקרפטים שבה גדלתי, נעניתי כי 'אסור לשאול שאלות'. והנה עתה, החברותא שלי, ר' בנימין, כל שאלה שאני שואל אותו – הוא משיב לי באורך וברוחב ובתנופה שכלית. תודה לא־ל, במשך השנה הזאת הצלחתי להתקדם בלימוד ולהשלים פערים ולהגיע לרמה בהבנת וידיעת התורה בנגלה ובחסידות שמתאימה ליהודי בוגר.

"בתום השנה ביקשתי להישאר עוד בישיבה, וכתבתי על כך לרבי. התשובה שקיבלתי הייתה – להתקדם בלימודי המתמטיקה ולהשלים תואר שלישי, לצד המשך לימודי התורה במידת הזמינות האפשרית.

"התקבלתי לכתוב את הדוקטורט שלי בכל מוסדות הלימוד להשכלה גבוהה. כאשר הצגתי בפני הרבי את האופציות השונות, תוך פירוט המוסדות, ושאלתי להיכן עליי להשים פעמיי – הורה הרבי, באופן מפתיע למדיי, לעשות את הדוקטורט באוניברסיטת תל אביב. באותן שנים אוניברסיטת תל אביב הייתה מעוז שמאל חילוני, כמעט אנטי־דתי. לא יכולתי לעבור אז בפרוזדור מבלי לקבל הערה כלשהי על הדתיות שלי. אבל ברוך השם סיימתי שם את הדוקטורט ובהצלחה משמעותית.

"בתקופת הדוקטורט התקבלתי כמרצה באוניברסיטה. בתחילה זה לא היה פשוט. לסטודנטים לא היה קל לעכל את העובדה שהמרצה שלהם במתמטיקה מעוטר בזקן מלא וחבוש כיפה שחורה…. בשלב כלשהי קיבלתי את המשימה להעביר קורס מתקדם במתמטיקה, לכיתות בשלבים המתקדמים יותר, והתלמידים שלמדו בכיתות אלו התרכזו בעיקר בחומר העיוני ומה שעניין אותם בעיקר היה הבנת החומר ולמידתו על בוריו, והזקן שעל פניי והכיפה שעל ראשי כבר לא היוו עוד 'אישיו'".

 

אני מסתקרן לשמוע מעט על עבודת הדוקטורט שעשה. "זוהי עבודה במתמטיקה טהורה, בנושא די מופשט, וכותרתה 'מרחבי בנך' – תיאור מתמטי של מרחבים אינסוף־מימדיים (1).

(1) מרחבים אינסוף-מימדיים - הסבר מונח:
(1) מרחבים אינסוף-מימדיים - הסבר מונח:
קרא עוד
מרחבי בנך מהווים תחום מתמטי מורכב שייסד מתמטיקאי בשם סטפן בנך, והתחום עוסק בשטח מתמטי מופשט ובימינו אגב הוא מסייע בפיתוח שיטות לניתוח מושכל של מאגרי נתונים גדולים מתוך ניצול הבנת הגאומטריה של מרחבים אלו.

רוצה לקבל עדכונים ועוד חומרים מעניינים?

עדכונים ישירים

 

בארץ באותו זמן היה זה תחום מן המתקדמים במתמטיקה, ולא היה משהו אחר במה לבחור, ולכן בחרנו בנושא זה. במסגרת העבודה על הדוקטורט מצאתי שותף 'קיבוצניק' מן האוניברסיטה העברית, לימים פרופ' בעצמו באוניברסיטת חיפה, מר יונתן ארזי – אני הייתי אז בן עשרים וחמש והוא היה כבן שלושים ושתים – וביחד עשינו עבודה של פיתוח שיטות חדשות להבנת הצד המתמטי של תורת הקוונטים (2).

(2) תורת הקוונטים
(2) תורת הקוונטים
קרא עוד
תורה פיזיקלית המתארת את התנהגות הטבע בקני מידה קטנים ביותר, עם השלכות על תחומי הפיזיקה בכל הסקאלות. התורה מספקת תיאור כמותי ויכולת ניבוי של שלל תופעות שלא ניתנות להסבר במסגרת המכניקה הקלאסית (זו שקדמה למכניקת הקוונטים) והאלקטרודינמיקה הקלאסית. מכניקת הקוונטים מתארת את עולם החלקיקים בקנה מידה זעיר (מבחינת גודל החלקיקים או האנרגיה שלהם). היא מלמדת אותנו שבמערכות מסוימות גדלים פיסיקליים כמו אנרגיה או תנע זוויתי אינם יכולים לקבל כל ערך אפשרי אלא רק כפולות שלמות של ערך בדיד. "קוונטה" היא יחידה, ומכאן נגזר שמה של התיאוריה. תורת הקוונטים היא תיאוריה הסתברותית, כך שבמקום לתאר בוודאות היכן נמצא חלקיק מסוים בזמן מסוים, התיאוריה מציעה רק את ההסתברות למצוא את החלקיק במקום כלשהו.

"במסגרת העבודה שלנו, קיבלנו משימה לפתור בעיה מסוימת. זוהי בעיה שבעולם המדעי שמחוץ לישראל הוגדרה אז כ"בעיה בלתי פתירה", אבל בישראל, בגלל שהמדע עדיין היה בשלבים חיתוליים שלו, שני המנחים שלנו לא ידעו אפילו שהבעיה הוגדרה כ"בלתי פתירה". המעניין הוא, שבס"ד הצלחנו לפתור את הבעיה הזאת! וזאת כי הבעיה לא היית פתירה בכלים שהיו מצויים אז, באותה נקודת זמן שבה הוגדרה הבעיה כבלתי פתירה, אולם אנו גילינו כי באמצעות הכלים המתמטיים החדשים שפיתחנו – אכן ניתן לפתור את הבעיה.

"הצגנו את הפתרון שלנו בכנס מדעי, ובאותו כנס, בהשגחה פרטית, השתתף גם אחד מן המובילים של התחום הזה בארה"ב – והוא כל כך התלהב מההרצאה והפתרון שלנו, שהוא הציע כי נפרסם את הדברים במגזין המיוחד של American mathematical society – החברה הלאומית האמריקאית למתמטיקה – לפרסומים גדולים. המאמר התקבל, הוא אומר לנו, בלי צורך לעבור בכל מנגנון ומסלול השיפוט המקובל במאמרים אקדמיים.

"זמן קצר לאחר מכן קיבלתי הצעה להשלים את הפוסט־דוקטורט שלי באוניברסיטת קליפורניה (באותה אוניברסיטה כיהן בתפקיד בכיר הפרופסור שהגדיר את הבעיה אותה פתרנו בדוקטורט שלנו כ"בלתי פתיר", ולכן הם מאוד היו מעוניינים שאגיע לשם כדי להמשיך להתקדם במחקר ופיתוח בשטח זה). יש לציין שבשלב הזה הייתי כבר נשוי לרעייתי תחי' ואב לשניים מילדיי יחיו (התגוררנו אז בבני ברק, וכהוראת הרבי – חצי יום עשיתי את לימודיי ב'כולל', כשבחצי היום השני אני כותב את הדוקטורט). שאלתי את הרבי האם לקבל את ההצעה, והרבי הורה לי לקבל את ההצעה".

בקליפורניה התקדם פרופ' פרידמן במחקריו המתמטיים בצורה מרשימה למדיי. "במקביל להתקדמותי במחקרים, הייתה לי חברותא קבועה עם אחד מחשובי אנ"ש בקליפורניה דאז – 'נגיד' גדול המפורסם למאוד – הרה"ח ר' בער'ל ווייס. הייתה לנו קביעות ב'ליל שישי'. אז התחלתי להיכנס קצת לעולם העסקים, כי ר' בער'ל היה עושה את שיחותיו הטלפוניות מבלי להרים את השפופרת, אלא באמצעות הרמקול, וכך גם אני נחשפתי ל'הלוך יילך' של העולם העסקי. ברבות הזמן הקמתי יחד עם ר' בער'ל שתי חברות תוכנה, שדי הצליחו. בשלב כלשהו הייתי המפקח מטעמו בחברות, במקביל לעבודתי באוניברסיטה. כשאחת מן החברות צמחה וגדלה במהירות, ביקש ר' בער'ל שאצטרף במשרה מלאה כסגן מנהל החברה, תוך הצעת משכורת הגבוהה פי שלוש מן המשכורת שקיבלתי מן האוניברסיטה וגם אחוזים מן מניות החברה (לימים החברה נמכרה לחברת הענק IBM). הייתה זו הצעה מפתה, במיוחד לנוכח העובדה שבאותן שנים נעשה קיצוץ רוחבי בכל האוניברסיטאות בארה"ב, והסיכוי לקבל משרה קבועה באוניברסיטה היה קלוש למדיי.

"ר' בער'ל ואני כתבנו מכתב לרבי ובו שטח את ההצעה, תוך שאנו מציינים את כל הפרטים. ר' בערל הוסיף כי כל ה'מעשר' מרווחי החברה יוקדשו לטובת 'מחנה ישראל'.  היינו משוכנעים כי תשובתו של הרבי תהיה חיובית. ר' בער'ל התקשר למזכיר וביקש ממנו שיכניס את המכתב במהירות לרבי. למחרת המתינה לנו התשובה – עליי להישאר במדע עד שאקבל הוראות אחרות. ר' בער'ל מיד אמר למזכיר שמא התבלבלת, תכניס את המכתב שוב – אבל המזכיר (כמדומני היה זה הרה"ח ר' בנימין קליין) נענה ואמר: דע לך שמכתבך לא היה בראש ערימת המכתבים שהכנסנו לרבי, אבל התשובה לכם הייתה התשובה הראשונה שהרבי הוציא! זוהי תשובה חד משמעית, ואין מה לדבר.

"נשארתי אפוא בעיסוקי במדע, אך אמת היא כי בליבי שררה תחושה של מועקה: הלוא אינני יודע כיצד אתפרנס ממדע, בארץ אין בכלל שום סיכוי למשרות פתוחות, וגם פה, בארה"ב, מאתגר מתמיד – ונוסף לקושי הכללי באוניברסיטת קליפורניה, שהיה כבר דיבור כי אקבל שם משרה קבועה, לובי יהודי שלא נחה דעתו כי חרדי יקבל משרה קבועה באוניברסיטה – הפעיל את קשריו כדי לסכל את המינוי.

"כעבור חודשיים ימים הגיע ללוס אנג'לס פרופ' ירמיהו ברונבר. נמסר לי שהוא מחפש אותי, וכשפגשני אמר לי כי יש לו מסר מהרבי עבורי. הוא היה ביחידות אצל הרבי, והרבי ביקש ממנו להעביר לי את הדברים הבאים, כהסבר לכך שקיבלתי תשובה שלילית על ההצעה לעבור מעולם המדע לעולם העסקים, ושתי סיבות בדבר.

"א) הסיבה הראשונה, שלדעתי יש בה נקודה עמוקה שרלוונטית לכולם, נוסחה בערך כך: 'אם הייתי מאפשר לו לעזוב את המדע, הייתי בעצם מאפשר לו למחוק חלק מהחיים שלו'. היות שהשקעתי במתמטיקה את מיטב כוחות הנפש והיצירה שלי, אם היה מאפשר לי לעזוב את התחום הזה, היה בעצם מאפשר לי למחוק את כל החטיבה הזאת שבאישיותי – וזה דבר בלתי רצוי. כי הדברים שאדם השיג בעמלו בחייו, עליו לנצלם לקדושה ולא למחוק אותם ולהתנער מהם.

"ב) הסיבה השניה היא: אנו הלוא עושים הכול כדי להכין את העולם לגאולה, וכשמשיח יבוא, בשלב הראשון הוא יפעל בתוך המסגרת של העולם, בתוך מערכת חוקי הטבע. והיות ויש בעולם חלק נכבד של אנשים ששפת המדע מדברת אליו, המשיח יצטרך מדענים בצוות שלו. אכן, איננו יכולים לשלוח תלמידי ישיבה לאוניברסיטאות, שהרי יש בעיה עם צניעות ועם תכני הלימוד – אבל מי שבהשגחה פרטית כבר נמצא שם, וכבר התקדם שם, 'אינני יכול לשחררו מן המשימה', כך אמר הרבי. ומאז ועד היום אני במדע…".

בתקופה ההיא יצאה לו לשהות במחיצת הרבי לא מעט. בהוראת המשפיע שלו, החסיד רבי מענדל פוטרפס, היה נוסע לרבי לראש השנה או ליום הכיפורים. באחת היחידויות להן זכה, "הורה לי הרבי ללמוד בכל יום כמה שורות חסידות, אבל בכל פעם – משהו חדש. ומובא מאליו שהנני מקפיד על זה בקנאות".

שמונה שנים עבד באוניברסיטת קליפורניה, ואז קיבל הצעות מהמרכז האקדמי לב ומכמה אוניברסיטאות בארצות הברית. "שלחתי לרבי שאלה, וקיבלתי ממנו תשובה: קדימה לירושלים, ולתמיד!". ומאז הוא שם. תחילה כמרצה, אחר כך כראש חוג, סגן רקטור, רקטור וסגן נשיא למחקר.

 

* ממה שאני מבין, פרופ' פרידמן, בעת האחרונה אתה דווקא עוסק בתחומי מחקר מעולם הפיזיקה. מה המעבר הזה לכם? מה פשר המעבר מן המתמטיקה לפיזיקה?

"אני חושב שהמעבר הזה, בעומק העניין, מגיע דווקא ממקום רוחני. הרבי הסביר בשיחות, בהביאו את דברי הזוהר, שהמדע מקרב את הגאולה בזה שהוא מגלה בשכל אנושי את האחדות בבריאה. אמירה זאת שייכת בעיקר בתחום הפיזיקה, המגלה את האחדות האלגנטית המופלאה שבחוקי הטבע, וממובן מסוים זה יצר בי דחף פנימי להתקדם גם בתחום הפיזיקה.

"המעבר ממתמטיקה לפיזיקה איננו פשוט. בעוד מתמטיקה עוסקת בעולם תיאורטי מופשט, נוסחאות הפיזיקה מבקשות לתאר את החוקיות בטבע והן נוצרות מתוך התבוננות בחוקי הטבע. אבל ב"ה הצלחתי לעשות זאת בהצלחה, והיום אני אכן מוביל עם חוקרים מהאוניברסיטה העברית וחוקרים מחו"ל מחקר שעוסק למעשה בעבודה על תיאוריה מהפכנית הקשורה באיחוד נקודות שונות בתחום הפיזיקה.

"אנו נמצאים עתה בשלבים מתקדמים להוכחת תיאוריה של שיטה חדשה בתורת היחסות (3). ביצענו שלושה ניסויים במאיצי חלקיקים הטובים באירופה,  ובקרוב אנו עומדים לבצע ניסוים חלליים במרחב האסטרונומי. אגב, ההשלכות של השינוי שאנו מציעים למעשה בתורת היחסות, יכולות לחולל מהפכה בתחומים טכנולוגיים רבים, כולל המחשבים והסלולריים שאנחנו משתמשים בהם מדי יום.

"בנוגע למה שאמרתי מקודם אודות ההבדל בין המתמטיקה לפיזיקה, עלתה בראשי דוגמה מעניינת מאוד. לפני כעשרים שנה לימדתי מתמטיקה בסמינר "בית רבקה", באמצעות הלכות קידוש החודש לרמב"ם. לימדתי אותן כיצד מחברים את דברי הרמב"ם עם המתמטיקה שהן מלמדות.

"הלכות קידוש החודש מתחלקות לשני חלקים. החלק הראשון עוסק בבניית הלוח העברי, והחלק השני עוסק בקידוש החודש. ובכן, כשאתה קורא את החלק העוסק בלוח העברי – אתה רואה רשימת הוראות: עשה זאת וזאת וזאת, ואז תגיע ללוח. מצד שני, הם גם מחדיר בתוך הדברים את הרעיונות כיצד הגיעו להוראות הללו, אבל הרעיונות הללו מפוזרים בכל מיני מקומות.

"בנקודה זו ניתן לבצע עבודה מתמטית – שגם מדגימה מהי מתמטיקה – לבנות מודל מתמטי שבעצם יכיל בתוכו את כל הכללים לבניית הלוח. כך, למשל, תגלה כי בעצם יש ארבעה תנאים כדי לבנות את הלוח העברי: 1. שחג הפסח צריך לחול בעונת האביב. 2.  החודשים צריכים להיות חודשי לבנה. 3. שיתקיים הכלל "לא  אד"ו ראש". 4. שהחודשים יוכלו להשתנות רק בחודש אחד בשנה, כך שתהא שנה מלאה, חסרה או כסדרה. ארבעה תנאים אלו מכתיבים לך את המבנה של הלוח, עם כל ההסתעפויות שנובעים. אבל כדי להגיע למודל, עליך להפשיט את הבעיה, להגדיר בדיוק מהם האילוצים שעליך לעמוד בהם – ואז בכוחך להגיע לפתרון. לאחר מכן, אתה מוביל את התלמידים בבהירות להבין מדוע קבעו את המחזור לשנים מעוברות דווקא לתשע עשרה שנים, מהם הכללים בקביעת ראש השנה, וכיצד מגיעים בסופו של דבר לבניית לוח. את זה, בימינו, ניתן ללמד כבר ילדים בכיתה ה' או ו'.

"ועם אלו שלמדו מתמטיקה באופן מתקדם יותר (ארבע או חמש יחידות), ניתן להתקדם לחלק השני – הן לבצע והן להבין. בחלק זה הרמב"ם מביא לא אחת מעין טבלאות – אם המצב יהיה כך, עשה כזאת וכזאת, ואם אחרת אז עשה כזה וכזה. ואם מעיינים היטב בדברי הרמב"ם, מבינים שיש רעיון מתמטי שעומד מאחורי הדברים.

"בפעם הראשונה שלמדתי את הלכות קידוש החודש לעיון הייתה לי התלבטות: האם הרמב"ם הגיע לתוצאות החשיבויות ולרעיון המתמטי העומד מאחוריהן כתוצאה מהתבוננות בתוצאות של התצפיות שהגיעו לידיו, כלומר מן הניסיון הגיעה לתוצאות שבטבלה (אלא שאם זו הדרך מאוד קשה להגיע לרמת דיוק גבוהה – ואצל הרמב"ם רמת הדיוק גבוה); או שלהיפך – הרמב"ם עלה על מודל מתמטי, ומתוכו נגזרו הדוגמאות שבטבלאות.

"נתתי לאחד התלמידים שלי תרגיל להריץ במחשב את הנוסחאות המתמטיות שנובעים מהכללים של הרמב"ם, ולעשות השוואה בין התוצאה שהנוסחה הממוחשבת פולטת לבין התוצאות שמצויות בטבלאות של הרמב"ם. הוא ביצע את המשימה והוא חזר אלי עם התוצאה הבאה: כמעט הכול בסדר, אלא שבשתים או בשלושה טבלאות מצויים גם מספרים שלא מתאימים. המספרים היו קרובים, ולכן נטיתי למסקנה שהרמב"ם הגיע לתוצאות שבטבלה מן הניסיון, שהרי תמיד כשמודדים ייתכן מצב בו המדידה תהיה לא מדויקת לחלוטין במאה אחוז, וזה מה שיכול להסביר את הפערים במספרים בין הנוסחה הממוחשבת לטבלאות שברמב"ם. כלומר שהרמב"ם התבסס על נותני תצפית שאחדים מהם לא היו מדויקים בדיוק מירבי.

"אבל אחר כך עלה בדעתי, שבטרם שנגיע למסקנה זאת, עלינו לשלול היפותזה נוספת: הלוא ייתכן שמדובר בכלל בטעות בהדפסה. ביקשתי אפוא מתלמידי שיבדוק את כל נוסחאות הרמב"ם המצויים, ואכן גילינו שקיימים הבדלים בין הגרסאות. המפתיע והמדהים היה, שברמב"ם מהדורת פרנקל – שהיא ככל הנראה המהדורה המדויקת ביותר מבחינת כתבי יד – המספרים שבטבלה אכן תואמים לגמרי למספרים של פלט הנוסחה הממוחשבת, ומכאן, שהמספרים שבטבלאות הרמב"ם נגזרו ממודל מתמטי, מן הרעיון המופשט".

(3) תורת היחסות - הסבר מונח
(3) תורת היחסות - הסבר מונח
קרא עוד
תורת היחסות היא תאוריה גאומטרית של תופעת הכבידה, והיא התיאור הנוכחי של הכבידה בפיזיקה המודרנית. התאוריה מטפלת בגופים בתאוצה ומנסה להסביר את תופעת הכבידה, שהיא המשיכה הקיימת בין כל שני גופים בעלי מסה.

 

* הרקע המתמטי המתקדם שלך סייע בעדך בעולם הפיזיקה?

"בלי שום ספק, ובמידה רבה זה היתרון שיש לי על הרבה פיזיקאים אחרים. גם אינשטיין, כשפיתח את תורת היחסות הכללית, גילה כי הזלזול שהפגין קודם לכן במתמטיקה מוטעה בעליל (איינשטיין לא היה מתמטיקאי מחונן). בשלבים הסופיים של בניית יחסות כללית השתתף המתמטיקאי הנודע הילברט. בכלל, למתמטיקה (ולמתמטיקאים) חשיבות רבה ביחסות כללית. אנליזה טנזורית – כלי מרכזי ביחסות כללית – פותחה על ידי מתמטיקאים. חברו ללימודים של איינשטיין, המתמטיקאי מרסל גרוסמן, היה זה שהכיר לו את הטכניקה של אנליזה טנזורית. ואז הוא קלט כי עד כמה המתמטיקה חיונית לפיזיקה. ולכן מובן כי הרקע המתמטי שלי מסייע בעדי בעבודתי.

"ואכן, אחת החוזקות של התיאוריה שלי בנוגע לתורת היחסות היא העובדה שבאמצעות כלים מתמטיים אני מביא הן לפישוט חלק מן המורכבות שבתורת היחסות והן לדיוק מירבי יותר".

 

*האם תוכל להעניק לנו טעימה מן הדברים שבהם אתה עוסק במחקרך?

"תחילה אדגיש כי מה שאני אומר כעת הוא מאוד בתמצית ובצורה מאוד "מגושמת", כדי שאוכל להעביר טעימה קלה מן העבודה שלי עבור הקוראים:

"אחד הדברים המרכזיים שעליהם מדברת תורת היחסות הכללית היא תנועת גופים דוממים. מה שונה גוף דומם מגוף חי? שלגוף דומם אין שום אמצעי להשתנות. למשל, בתנועה שלו אין לו הגה לפנות ימינה ושמאלה, אפשרות לעצור ולהאיץ את המהירות עוד יותר, ולכן הוא חייב לנוע תמיד בהתמדה.

"אם כך, מדוע לא תמיד אנו רואים שגופים דוממים נעים שלא בקו ישר? הרי לפי מה שאמרנו תנועתם היא תנועה בהתמדה, כך שהם לא לא משנים מהירותם? התשובה היא, בגלל שעולמם מושפע מהכוחות הסביבתיים. כל הפיזיקה החדשה באה לתאר איך כוחות משנים את הסביבה שהגוף הדומם מרגיש.

"פה (בסוגיה של תנועת גופים דוממים), אגב, יש שינויים מסוים במה שאני הצעתי לבין מה שהציע איינשטיין. כי איינשטיין מציע את כל החישובים שלו במרחב עקום(4), ואילו אני בס"ד הצלחתי להגיע לאותה תוצאה שאליה הגיע איינשטיין, אך מבלי לעקם את המרחב".

 

 

(4) עיקום המרחב
(4) עיקום המרחב
קרא עוד
תורת היחסות מתארת כיצד מתעקם המרחב סביב כוכב. כתוצאה מהעקמומיות הזאת לא רק כוכבי הלכת סובבים סביב הכוכב – גם האור לא מתקדם עוד בקו ישר וסוטה מדרכו. הרעיון המרכזי של תורת היחסות הכללית - כי הכבידה היא אינה אלא תוצר של עקמומיות ועיוותים במרחב-זמן הנוצרים בשל פיזור המסה והאנרגיה בו, וכופים אילוצים על תנועת האנרגיה והגופים בו - היווה בזמנו מהפכה בתפיסת העולם הפיזיקלית.

לקראת סיום שיחתנו, נזכר פרופ' פרידמן במשפיע שלו, החסיד רבי מענדל פוטרפס, ובכמה הנחיות שקיבל ממנו אותן מבצע עד היום. "הייתי מאוד קרוב לר' מענדל – הקשר כמובן התחיל בישיבה, אבל גם אחר כך לאורך כל השנים, הייתי מגיע להתייעץ איתו והוא כיוון אותי וסייע לי במאוד. גם כשהייתי בלוס אנג'לס הוא הגיע כמה וכמה פעמים, ונפגשנו שם וקיבלתי מהדרכותיו בעבודת ה'".

* ואיך הוא ראה את העובדה שאתה מדען?

"אני אף פעם לא עשיתי מזה עניין, וגם הוא מעולם לא עשה מכך עניין. זו העבודה שלי. יש מהנדס, יש זבן בחנות, ויש מדען. על כל פנים הוא לימד אותי התקשרות לרבי מהי. הוא גם אמר לי שמבחינתו, התקשרות לרבי באה לביטוי בכך שבכל חודש, עם סיומו, יושבים וכותבים לרבי דין וחשבון על החודש – על כל מה שעשיתי, דברים טובים שהצלחתי לעשות, והדברים הפחות טובים וכו'. למרות שהרבי בדרך כלל לא הגיב לכך ולא הייתי מקבל תשובות בכתב, אבל תמיד הייתי רואה תוצאות בשטח. הייתה פעם אחת שבדו"ח הוספתי וכתבתי בקשות מצד אנשים מהקהילה (היה זה עוד כששהינו בלוס אנג'לס), והמזכיר התקשר למסור את תשובות הרבי לאותם יהודים. לאחר מכן הוסיף המזכיר שהרבי הוסיף וכתב גם התייחסות אלינו: תשואות חן תשואות חן על המכתבים והדו"חות, ומובן שהתשובה הזאת העניקה לי עידוד חזק שזו דרכי בהתקשרות לרבי. ועד היום הזה אני מקפיד בכל סיומו של חודש, לכתוב דין וחשבון לרבי. ופרקטיקה הזאת מחייבת ומניעה לפעולה, כי אני יודע שכל חודש יהיה על מה לכתוב בסיומו של אותו חודש…"

 

 

קראו עוד בנושא זה: