על מפעלו רב הזרועות של הרמב"ם ועל הרלוונטיות שלו לזמננו - שיחה עם ד"ר יוחאי מקבילי

מנחם ברונפמן

פורסם בעיתון כפר חב"ד, כ' טבת תשע"ט

את ההערצה וההתלהבות של הרב ד"ר יוחאי מקבילי מהרמב"ם האיש ומהגותו של הרמב"ם, קשה שלא לשמוע, כי הן מבצבצות בכל נים בקולו, כמעט מהמשפט הראשון. "הרמב"ם הוא דמות יוצאת דופן בהיסטוריה של העם היהודי", הוא מסביר. "קשה לזהות עוד דמויות הוד שההיסטוריה של המחשבה התורנית מתחלקת חלוקה דיכוטומית של ממש בין "לפני" קיומם לבין "אחרי", כמו אצל הרמב"ם, שעולם התורה – הן במחשבה והן בהלכה – ממש מתחלק בין התקופה שלפני הגעת יצירתו לעולם לתקופה של אחרי הופעתה. בצדק רב קראה עליו המליצה העממית ההיסטורית את הביטוי: "ממשה עד משה לא קם כמשה", כי אכן הרמב"ם שינה בצורה משמעותית את הדרך שבה צועד העולם המחשבתי היהודי וגם העולם ההלכתי היהודי. דמותו הדרמטית בכל הדורות עודה נוכחת בבית המדרש, ותהיה נוכחת בו עדי עד. אין ספק כי העומד מול מלאכתו הכבירה והמרשימה של הרמב"ם, אינו יכול להישאר שווה נפש. לא לנוכח היצירה המופתית ולא לנוכח דרך בנייתה: מפעל אדירים של איש אחד, זאת בד בבד שהוא מקדיש את זמנו גם להנהגת קהילתו ולשיעורי תורה".

הלכה וחכמה

את הרמב"ם הרב מקבילי פגש לראשונה כבחור בן 15, תלמיד בישיבת "נתיב מאיר" בירושלים. "מה שהמם אותי במיוחד כשהתחלתי ללמד את פירוש המשניות לרמב"ם, זו התפיסה ה'הוליסטית', השלימה, הכוללת, ההרמונית של חיבור החיים לתורה והתורה לחיים. זה היה כשקראתי את ההקדמה לפירוש המשניות של הרמב"ם. הרמב"ם מתמודד שם עם מאמר חז"ל: "אין לו להקב"ה בעולמו אלא ארבע אמות של הלכה". במבט ראשון המאמר כולו מוקשה ("אם תבינם בפשטם", אומר הרמב"ם, "ייראו בעינך רחוקים מאד מן האמת"), מפני שהוא כאילו נוגד את חשיבות החכמה ומעמיד את הכל על ההלכה באופן בלעדי ("להזניח שאר המדעים והחכמות"). הרמב"ם מסביר שאין להפריד בין ההלכה לחכמה, בניגוד להבנה הפשטנית המפרידה בין שני מושגים אלה, כאילו הכרת ה' היא במובנה ה"דתי" המצומצם, בבית הכנסת או בבית המדרש ותו לא. כוונת ההלכה היא, אומר הרמב"ם, ליצור אדם שלם, אדם שמבין איך ה' פועל בעולם ובהתאמה לכך האדם פועל באמצעות המעשה לידי תכליתו – חיים מלאים שבו אדם חי את ה' עם תובנות עליונות של אמת. במובנו העמוק, המונח "הלכה" מכוון אפוא לכלל האמצעים המכוונים ומדריכים את האדם להגיע לתכליתו, גם המעשה וגם החכמה.

"ההבנה הזאת של התורה כתורת חיים שלימה, האירה בי פתאום כמו ברק שמאיר את השמים, והחלטתי שאני לומד את הרמב"ם בצורה מסודרת מהחל ועד כלה. ככל שהתמדתי בלימוד הרמב"ם, הבנתי עד כמה הספר הזה חשוב כמורה דרך לחיים, וכבר אז החל לנבוט בי הרצון לפעול לכך שהספר הזה – משנה תורה לרמב"ם – יהיה נחלת ציבור גדול ככל שיותר".

יוחאי מקבילי
צילום: רעות קורנברג

מה הייחוד של משנה תורה?

הרב מקבילי, שבינתיים הפך להיות אלגוריתמיקאי מצליח, החליט בשלב מסוים לצמצם את המשרה שלו במחצית ולהקדיש את רוב שעות היממה למפעל חיים להנגשת והנחלת ספר 'משנה תורה' לציבור רחב ככל שניתן.

מדוע בעצם? ככלות הכל, חשוב ככל שיהיה, הרי ישנם עוד ספרי הלכה חשובים, למה דווקא הוא?

"האמת היא, שבוודאי לחסידי חב"ד מיותר להסביר את הייחוד הגדול של משנה תורה לרמב"ם. כשהרבי התקין את התקנה הגדולה של לימוד יומי ברמב"ם, הוא ביסס את הדברים על כך שספר משנה תורה לרמב"ם מתייחד בכך שהוא הספר היחיד הכולל את כל הלכות התורה. הרבי הסביר על ידי לימוד ספר זה הכולל את כל ההלכות כולן, "תופס" היהודי את אותה נקודה שהיא המהות הפנימית של כל המצוות כולן – את הרצון האלוקי שלמעלה מהתחלקות.

"אכן, אם ניכנס לעומק הדברים נגלה, שהעוצמה הכבירה של "משנה תורה" והייחוד העמוק שלו, קשורים לשני מישורים משלימים. המישור הראשון הוא המהפך ההיסטורי, והשני הוא המפנה התודעתי. שני המאפיינים הייחודיים הללו של ביצירת הרמב"ם רלוונטיים גם היום.

שבר בתהליך העברת השמועה

"במישור ההיסטורי הרמב"ם מצביע על שני גורמים מרכזיים, שגרמו לשבר גדול בתהליך מסירת התורה וההלכה מדור לדור. האחד הוא אובייקטיבי, והשני הוא תוצאה של נסיבות היסטוריות. הגורם האובייקטיבי – הוא הקושי שנובע מן המבנה הסבוך של התלמוד ושל כל הספרות הנלווית לו. ספרות ההלכה התלמודית היא כמו אורגניזם בלתי נשלט, עמוס במחלוקות, באמירות סותרות, ובמשא ומתן מפולפל ומפוצל, הכתוב בשפה ארמית שאינה מדוברת. מצב זה הפך את החומר ההלכתי בלתי נגיש. האפשרות להסיק מן התוהו ובהו התלמודי כיצד לנהוג למעשה אינה מובטחת כלל גם למי שהשיג שליטה מסוימת בתלמוד. ובלשונו של הרמב"ם, ידיעת התלמוד דורשת "דעת רחבה, נפש חכמה וזמן ארוך, ובזמן שתקפו הצרות ותכפו – רוב רובו של העם נתקשה בהבנת התלמוד ומפרשיו ואין מבין עניינים אלה אלא מעט במספר". גם מעטים אלו, שהתגברו על הקשיים האובייקטיבים והגיעו לידי ידיעה עיונית בתלמוד, עמד בפניהם מחסום הוצאת המסקנות מהדיון התלמודי, יען כי "אין כוח באדם בעולם להיות זוכר כל התלמוד בבלי, ירושלמי והבריתות" (כדברי הרמב"ם במכתבו לרבי פינחס מאלכסנדריה).

"כדי להתגבר על מכשול זה, מבקש הרמב"ם להביא באמצעות חיבורו כלי עזר רב עוצמה שיאפשר לצלוח מהמורה זו: "לא נתכוונתי בחיבור זה", מעיד הרמב"ם על עצמו במכתבו לרבי יונתן מלוניל שבפרובנס, "אלא לפנות הדרכים ולהסיר המכשולים מלפני התלמידים, שלא תיחלש דעתם מרוב המשא ומתן [שבתלמוד] ויבואו לטעות בפסקי הלכה".

"כלומר, המטרה של הרמב"ם היא שיהא ליהודי שלד מעשי ומחשבתי חזק מאוד, תשתית נטועה היטב של מעשים מוסכמים שמבטאים את תפיסת העולם היציבה של התורה. כפי שצריך להיות בזמן שיש סנהדרין.

 

שבר סוציו היסטורי

"הגורם השני, בא לביטוי בתיאורו של הרמב"ם בהקדמתו ל"משנה תורה", וכך הוא כותב : "[ואחר חתימת התלמוד] נתפזרו ישראל בכל הארצות פיזור יתר והגיעו לקצוות ואיים הרחוקים, ורבתה קטטה בעולם, ונשתבשו הדרכים בגייסות ונתמעט תלמוד-תורה ולא נכנסו ישראל ללמוד בישיבותיהם אלפים ורבבות כמו שהיו מקודם, אלא מתקבצים יחידים השרידים אשר ה' קורא בכל עיר ועיר. ובכל מדינה ומדינה ועוסקים בתורה ומבינים בחיבורי החכמים כולם ויודעים מהם דרך המשפט. וכל בית-דין שעמד אחר הגמרא בכל מדינה ומדינה וגזר או התקין או הנהיג לבני מדינתו או לבני מדינות רבות – לא פשטו מעשיו בכל ישראל, מפני ריחוק מושבותיהם ושיבוש הדרכים…".

"הרמב"ם מתאר כאן שבר סוציו-היסטורי. עד נעילת התלמודים העם היהודי מתפקד כיחידה מגובשת, שגדוליו מנהיגים אותה. בעידן זה של האומה בתפארתה החכמים והפוסקים הם לא רק "כל חכמי ישראל או רובם" אלא גם מי "ששמעו הקבלה בעיקרי התורה כולה דור אחר דור, עד משה רבנו עליו השלום". אולם הפיזור של הפזורה פגע ב"גזע-המוח" של היצירה ההלכתית. זו התדרדרות הדורות. אבל בניגוד לאחרים, הרמב"ם לא חושב שכך העולם בהכרח פועל, והוא מחליט ביומרה עצומה חדור תחושת שליחות עמוקה לשנות את ההתדרדרות ולהפך את המגמה, לאחד את התורה ואת העם סביבה.

"הרמב"ם אפוא מתבונן בגורלו של עם ישראל, ומוצא דפוס של גורל היסטורי טראגי, שגורם לשבר עצום במסירת והעתקה השמועה מדור לדור. המצב המדיני היהודי הוא כזה שסוד הישרדותו עומד ותלוי בקיום התורה. עם זה, שנטרף ומסולק כל יחידת זמן ממקום אחר על פני הגלובוס; עם זה, שכל מקור הוויתו וסוד קיומו נעוץ בשמירת ההלכות – והנה אין לו קובץ הלכות מסוכם ובהיר, אלא רק סבך עבות של יער עצום מימדים של הספרות התלמודית לדורותיה! המצב היום חמור עוד יותר ומקשה עלינו להתמודד עם תפיסות עולם פוסט מודרניות המנוגדות לתורה. היום נעשתה תורה כאלף תורות, וכל אחד מפרש את היסודות של התורה לפי רצונו.

"ומפני זה", כותב הרמב"ם בהקדמתו ל"משנה תורה", "ניערתי חוצני, אני משה בר' מימון הספרדי, ונשענתי על הצור ברוך הוא, ובינותי בכל אלו הספרים, וראיתי לחבר דברים המתבררים מכל אלו החיבורין בעניין האסור והמותר, הטמא וטהור, עם שאר דיני תורה. כולן בלשון ברורה ודרך קצרה, עד שתהא תורה שבעל פה כולה סדורה בפי הכול בלא קושיא ולא פירוק, ולא זה אומר בכה וזה אומר בכה… עד שיהיו כל הדינין גלויין לקטן ולגדול בדין כל מצווה ומצווה ובדין כל הדברים שתקינו חכמים ונביאים".

 

מהפך תודעתי

"הנה כי כן, מתוך הצורך ההיסטורי, סולל הרמב"ם לראשונה בתולדות ההלכה דרך חדשה ובהירה לתפיסת כל התורה כולה בצורה בהירה, חתוכה, קולעת ומומשגת. גם השולחן ערוך, שהולך בסופו של יום בעקבות הרמב"ם, עושה זאת רק לחלק מן התורה ולא לכל הלכות התורה.

"אבל חשוב מכך, בספר "משנה תורה" מחולל הרמב"ם מהפך תודעתי, וגם במובן זה הספר הוא עדיין יחיד במינו: בספר "משנה תורה" הרמב"ם לא רק מציע את ההלכות של התורה, אל התמונה הכללית של החיים על פי תורה. בכל ההלכות כולן, האדם למד לא רק מה צריך לעשות, אלא גם למה צריך לשאוף, מהן נקודות המוצא המחשבתיות והתודעתיות, מגלה את מה חסר לנו ועדיין לא קיים ושאליו יש לשאוף, לצפות ולקוות. (השוואה בין  ההלכה הראשונה במשנה תורה ("יסוד היסודות ועמוד החכמות…") לעומת ההלכה הראשונה בשולחן ערוך ("יתגבר אדם.."), מסבירה את הייחוד של "משנה תורה" כשמבינים לָמה ומבינים לְמה, הרבה יותר קל לעשות כל מעשה). – בעיני הרמב"ם, כל הלכה היא מסר הגותי. היא באה מרעיון גדול והולכת ליעד מאחד גדול. לכן שלמותה של התורה העוסקת בכל היבטי החיים כה חשובה. החזון הגדול שבחיבור זה הוא מסר ישן־חדש, בהיר יותר מן המשנה, תמציתי יותר מן התלמוד, בתיאור חי של מה שיש ומה שעתיד להיות, הדוחף את האדם קדימה אל מה שחסר לו.

"הרמב"ם עצמו מתאר לתלמידו חביבו ר' יוסף ב"ר יהודה: "דע שאני לא חיברתי ספר זה [=משנה תורה] כדי להתגדל בו בישראל ולא כדי לקנות לי שם… ואמנם [=אלא] חיברתיו, וה' הוא היודע, לעצמי תחילה, להקל הדרישה והחיפוש למה שאצטרך אליו, ולעת הזקנה, ולשם ה' יתעלה, לפי שאני באמת קנֹא קנאתי לה' אלהי ישראל בראותי אומה מבלי ספר מחוקק כולל באמת ומבלי דעות אמתיות ומבוררות, ועשיתי מה שעשיתי לשם ה' בלבד".

***

"זהו ייחודו הגדול של "משנה תורה". אחד ויחיד הוא הרמב"ם, שגרם לכך שספרו מעורר בלב הלומד את החזון הגדול למימושה השלם של התורה, לשאיפה למימוש המציאות בשלמותה, ולא רק לדיון ועיון שאין בהם מעשה. וזאת הסיבה לכך שהחלטתי להקדיש את כל כוחותיי הדלים לעסוק בהנגשת תורתו של הרמב"ם – משנה תורה ומורה נבוכים – לציבור. זהו החזון של "מפעל משנה תורה השלם" שברובו המוחלט הוא צוות של מתנדבים שמחוברים לחזון הזה  – להכיר את התורה השלימה כפי שניסח הרמב"ם, ולשאוף למימושה. כשאתה מבין את התמונה הגדולה, אתה יודע למה לשאוף. אני מאמין כי תורתו של הרמב"ם היא זו שמצליחה לתאר את השלימות הזאת של כלל התורה כולה בצורה המושלמת ביותר. ואגב, התמונה הכוללת של דבקות בה' בתורה ובחיים העולה בתורת הרמב"ם היא רלוונטית מתמיד, ויכולה להעניק תרומה אדירה דווקא בדור הזה, ואני יכול להעיד על רלוונטיות דווקא כמרצה בטכניון שמלמד צעירים ישראלים את מחשבתו המדעית והדתית וגם את מחשבתו המדינית של הרמב"ם, אתה יכול לראות את הרעננות שהרעיונות של הרמב"ם מעוררות בהם".

 

תפיסת הלכות אבל של הרמב"ם ורונה רמון

אתה יכול להביא לי דוגמא למבט רלוונטי כזה, שאתה מוצא ב"משנה תורה", לא רק מהצד המעשי של אופן קיום ההלכה, אלא גם בתודעה ובמחשבה?

"כדי להדגים את הדוגמה הבאה, אני חייב כמה מילות רקע בקשר למבנה של "משנה תורה". החיבור בנוי מארבעה־עשר ספרים: שבעת הספרים הראשונים עוסקים במעגל של היחיד, בפרט, באינדיבידואל: הלכות המחשבה האינטלקטואלית של האדם, הלכות המיית הלב של האדם (בכלל זה תפילה), הלכות שבת, וגם בבנית ביתו ומשפחתו: הקמת משפחתה ודיני אישות, מטבח כשר, חלקת האדמה וכו'. שבעת הספרים האחרונים בחיבור עוסקים בקולקטיב, בציבור, בחברה – ענייני מקדש, מדינה, לאום וכו'. כאן עולות התפיסות החברתיות, הקהילתיות והמדיניות של הרמב"ם.

"מה נפלאה היא העובדה שאת הלכות אבל משבץ הרמב"ם דווקא בספר שופטים, שהוא ספר המוקם בחטיבת הספרים העוסקים בקולקטיב! מדוע זה? הסיבה היא, שהרמב"ם ראה בהלכות האבל עניין ששייך לחברה, לכלל; ולא עניין פרטי. חברה שלא מתאבלת על מתיה, קובע הרמב"ם, היא חברה חולה, היא חברה שאין בה הערכה לחיים. חובת ההתאבלות נובעת מתוך הוקרת החיים. זו המשמעות של "החי יתן אל ליבו", המוות מלמד על הערך היקר של החיים, והתאבלות על המת היא בעצם תזכורת לערך של החיים. חובת הקרובים להתאבל נובעת מכך שמותו של אדם חייב להיות אירוע המותיר רושם על החברה. מוות שאינו מותר כל סימן, היעדר התגובה של הסביבה לאבדנו של אדם מעיד על כך שאנחנו לא מעניקים לחיים כל משקל. אבלות היא אפוא מכשיר לבניית תפיסה חברתית יסודית על מאמץ החיים. ולכן, למשל, היחס להתאבדות מתבטא גם באופי האבל והקבורה (יש להעיר אגב, שהמקיום של הלכות אבל בספר שופטים הוא דוגמה אחת מני רבות לזיקה שבין ארגון מקורי לתפיסה מושגית מחודשת של גופי הלכה ב"משנה תורה").

"והנה, בשבוע האחרון נחשף עם ישראל לבקשתה הכאובה של הגברת רונה רמון ז"ל לשרוף את גופתה אחרי מותה, בקשה שהביאה לדיון ציבורי ער ונוקב. לפי תפיסת הרמב"ם (הלכות אבל פרק יב), כשאדם מצווה שלא יספידו אותו – ניתן לשמוע לו, אולם כשהוא מצווה שלא יקברו אותו – אין לשמוע לו. מדוע? בדיוק מפני התפיסה הקהילתית: "ההספד כבוד המת הוא", אומר הרמב"ם, ועל כבודו אדם יכול למחול. אבל הקבורה היא מצווה, הקבורה היא לא משהו שקשור לכבוד המת אלא משהו ששייך לאלו שנשארו בחיים. זו חובת היחד, הכלל, ולא חובת היחיד, ועל כך המת אינו יכול לוותר".

על הביאור של "מפעל משנה תורה השלם"

משנה תורה השלם

אוקיי, אז אני מצליח להבין למה חשוב להנחיל ולהנגיש את הספר לרבים. אבל השאלה הנשאלת עכשיו היא לא מדוע יש צורך מהותי, אלא האם בכלל יש צורך טכני. הרי לכאורה הרמב"ם הוא אחד הספרים הכי נידונים והכי מפורשים בקורפוס הספרותי ההלכתי?

"ראשית כל, יש כאן פרדוקס, הרמב"ם רצה שהספר יהיה לכל "גדול וקטון, איש ואישה, בעל לב רחב ובעל לב קצר" (יסודי התורה ד,יג), אבל דווקא העיסוק הרב בו העניק לו רושם שהוא מיועד "למקצוענים בלבד". רוב החיבורים העוסקים בהרמב"ם עניינם בעיקר מציאת המקורות שהסתמך עליהם הרמב"ם והדרך שהסיק מהם את ההלכות. מאמצים אלו, הנמשכים עד ימינו, נושאים פרי, והתוצאות מעידות על נאמנותו המוחלטת לתלמוד ולפרשנותו המקורית יותר. קהל היעד של חיבורים אלה הם תלמידי החכמים, המבינים בדרך כלל את פשט דברי הרמב"ם בלא מאמץ רב (ומסתבר שלעיתים גם תלמידי חכמים צריכים לפעמים פירוש פשוט), ואילו מי שאינם תלמידי חכמים, שגם להם מיועד החיבור, אינם יכולים להשתמש בחיבורים אלו כדי לעמוד על פירושם הפשוט של דברי הרמב"ם, והרמב"ם עצמו אומר שידיעת מקורות התורה שבעל פה מחייבת "דעת רחבה ונפש חכמה וזמן ארוך, ואחר כך יודע מהם הדרך הנכוחה".

"נכון הוא שנתחברו כמה חיבורים שתכליתם לתת ביאור ולעמוד על פירושם הפשוט של דברי הרמב"ם, אולם בגלל סיבות שונות שלא כאן המקום לפרטן, אי אפשר לומר על אף אחד מן הביאורים שהיו קיימים שהם ביאורים הנאמנים לפרשנות דברי הרמב"ם על פי דברי הרמב"ם. ואתן לך דוגמה. בהלכות תלמוד תורה (ז, יב) כותב הרמב"ם: "מי שנדוהו בחלום – אפילו ידע מי נדהו צריך עשרה בני אדם ששונין הלכות להתירו מנידויו". הלכה זו מעלה שאלה גדולה: הרי שיטת הרמב"ם המפורסמת היא ש"דברי חלומות לא מעלים ולא מורידים", אם כך מדוע אדם שחולם שנידוהו צריך התרה? אכן, אם נבאר את הרמב"ם על פי דברי הרמב"ם הדברים עולים כמין חומר: במורה נבוכים (ב, לו) מסביר הרמב"ם שחלומות רגילים, לא חלום נבואי, הם נביעה וההמשך השיורי של מחשבות האדם במשך היום. והנה, בהלכה הקודמת קובע הרמב"ם ש"נידוי על תנאי, אפילו מפי עצמו – צריך הפרה". אם כך, היות שהחלום הוא פרי מחשבותיו של האדם, ומאחר שהאדם מנדה את עצמו – לכן אם נידוהו בחלום צריך להתיר לו את נידויו. את כל זה הערנו בבהירות בביאורנו להלכה.

"ההשקעה בהכנת הביאור הייתה עצומה. רק על הלכות כלאיים, למשל, הושקעו 1000 שעות עבודה! מה שקרה זה, שבתחילה, כדרכנו, נעזרנו בפירוש המשניות כדי להשלים את הביאור של האמור במשנה תורה. אולם בשלב מסוים התחלנו לקלוט שבעצם, הביאור במשנה תורה אינו מסתדר עם האמור בביאור המשנה, ושאין מנוס אלא מלהגיע למסקנה שהרמב"ם שינה במשנה תורה מתפיסותיו בפירוש המשנה, וכל זה הצריך השקעת מחשבה אדירה כדי לבאר אל נכון את דבריו".

אולי יעניין אותך גם...

המהדורה החדשה (והערוכה) של היצירה המופתית "חיים גראביצר" – מה ולמה?

"אין עוד מלבדו" של חיים גראביצר מדבר גם אל לבם של המתנגדים התורניים מישיבת וולוזין, אלא שזה מתנגן אצלם באופן אחר בנעימה אחרת, בתהודה שונה. חיים גראביצר הוא כבשן האש החסידי-חב"די והנגון המפורסם שלו ל"אין עוד מלבדו הוא דליקה גדולה המרתיחה את הנפש והגוף גם יחד…".

קרא עוד »

הקינות לתשעה באב: איך הן נוצרו? כיצד הן בנויות? ומדוע שפתן כה קשה?

הקינות, ברובן, הם טקסטים קשים מאוד להבנה, המובאים ברצף, לרוב בפונט קטן, בזה אחר זה, ובמרבית המקרים לא ניתנה הדעת לא למבנה הקינות, לא להקשר שבה נכתבה כל קינה, ובוודאי לא לשאלות עומק רחבות ומקיפות יותר.ברשימה הבאה אבקש לצעוד יחד אתכם במסע יוצא דופן: מסע בעקבות הקינות. מתי התחילו לומר אותן? מי חיבר אותן? מה הן מספרות? כיצד הן בנויות? ומה התפקיד שלהן?

קרא עוד »

המורכבות החב"דית: הכרה בנס קום המדינה, הסתייגות מהמשיחיות הציונית

החסידים לרגע לא חשבו שהמדינה היא גאולה. הם ידעו היטב כי מי ששולט בה אינו נאמן כלל למסורת, וכי בחלקם הם אפילו מנגדים מובהקים למסורת ישראל סבא. הם ידעו כי עדיין אתגרים רבים נכונו לה בגשם וברוח. אבל עדיין – להתעלם מהנס הזה, מהמתנה שה' נתן לעמו, אחרי האסונות הכבדים שניתכו על ראשו, לזאת הם לא יכלו.

קרא עוד »

"האמונה נכנסת ממש לתוך המעבדה שלי" – שיחה עם המתמטיקאי והפיזיקאי פרופ' יעקב פרידמן

אני התקבלתי לכתוב את הדוקטורט שלי בכל מוסדות הלימוד להשכלה גבוהה. כאשר הצגתי בפני הרבי את האופציות השונות, תוך פירוט המוסדות, ושאלתי להיכן עליי להשים פעמיי – הורה הרבי, באופן מפתיע למדיי, לעשות את הדוקטורט באוניברסיטת תל אביב. באותן שנים אוניברסיטת תל אביב הייתה מעוז שמאל חילוני, כמעט אנטי־דתי. לא יכולתי לעבור אז בפרוזדור מבלי לקבל הערה כלשהי על הדתיות שלי. אבל ברוך השם סיימתי שם את הדוקטורט ובהצלחה משמעותית.

קרא עוד »

האם המערכת הרפואית נאמנה על פוסקי ההלכה? וכיצד התייחסו הפוסקים לחיסונים – מאבעבועות השחורות ועד החיסון לקורונה * תחקיר מקיף

כולנו נחשפים, כולל גם מתוך הקהילות שלנו, ל"מתנגדי חיסונים" למיניהם ולגווניהם. אלו הם אנשים שנוטים להאחז בתיאוריות קונספירטיביות, להאחז ולנפנף ב"מידע" שהוא שיקרי, מסולף ובלתי אמין, להשתמש בהיקשים לוגיים מופרכים – ולהלך אימים. * בתחקיר זה אני צולל לבחון את יחס התורני לאמינות הרופאים באופן כללי ולחיסונים במיוחד.

קרא עוד »

מורה הנבוכים המבואר

מורה הנבוכים המבואר

לפני כמה שבועות קיבלתי לביתי את פריו הראשון של פרוייקט ההמשך שלך, הנגשת ה"מורה נבוכים". זו מהדורה של מורה הנבוכים, שמשלבת תרגום מופלא חדש ובהיר, מדויק וקריא לקורא בן ימינו, וגם ביאור קצר ווה לכל נפש בלשון עדכנית. השאלה היא: זאת על שום מה? מדוע אתה חושב שחשוב להנגיש את הספר הזה?

"ספר "מורה נבוכים" של הרמב"ם הוא ספר יסוד וסוד בהגות היהודית. הוא יצירת מופת עמוקה המקיפה את שורשי ההגות היהודית והכללית, ומובילה את הלומד, תוך כדי שיח כן עם תפיסות פילוסופיות כלליות, להכרת סתרי תורה יחד עם הדרכה לתיקון הנפש ולהבנה מעמיקה ומאחדת של התורה והפילוסופיה. ספר זה הוא מן היצירות המשפיעות ביותר בהגות היהודית.

"בדבריי קודם, עסקתי בתפיסה השלימה של הרמב"ם, בהראותו את התמונה הכוללת וההרמונית של עבודת אלוקים. מבחינה זו, של הקשר בל ינתק זה בין ההלכות וההליכות, הרי שבמקום שמסתיים "משנה תורה", מתחיל "מורה הנבוכים", ספר ההגות שכתב הרמב"ם, ובמקום שמסתיים "מורה הנבוכים", מתחיל "משנה תורה". למעשה, שני הספרים הם שני מבטים לאותו דבר". כדי להיות קרוב לאלוקים, הדבר תלוי גם במעשה, אבל גם בדרך בה אדם תופס את העולם, בדרך בה הוא חושב "חיים". אחרת, הוא רק טכנוקרט של ההלכה, וזה לא מחזיק מעמד.

"חשוב לציין, שהרמב"ם רואה במבוכה הזדמנות. כנות פנימית המביאה לשאול שאלות שנובעות מחיפוש ובדיקה אמיתיים היא הזדמנות פז לשכלל את עבודת השם. אם משנה תורה הוא קודש, מורה הנבוכים הוא קודש קודשים. כמובן, יש ללמוד אותו בנאמנות לרמב"ם עצמו ולכוונתו, וזו כוונתנו וקריאתנו".

האם מורה נבוכים איננו "סוד" שאין לגלות?

אבל הרי, בניגוד למשנה תורה, במורה נבוכים הרמב"ם מדבר על סוד גדול שהוא טומן בתוך הדברים וניכר לכאורה שהוא לא מייעד את הספר לכלל הציבור?

"הבה נשאל שאלת אחרת: מדוע הרמב"ם בכלל כותב את החיבור, ומצהיר עליו שזהו חיבור סוד. אילו היה רוצה לנצור סוד, היה עליו להימנע מלפרסם את הדברים ולבטח להימנע מלהצהיר על היותו נוצר סוד. התשובה לכך היא, שהרמב"ם באמצעות הספר הזה, מבקש להעמיד תפיסה מקיפה ועמוקה לשלמות הנדרשת מן האדם, תפיסה המשלבת בין עולם התבונה לבין עולם התורה. הרמב"ם סבור שזו כוונת התורה, כוונה שאבדה בעקבות ירידת הדורות. כמו שאמרנו בעניין ההלכתי, הנקודה היא שהרמב"ם סבור שהירידה הזאת איננה הכרחית, ועל כן הוא נוטל על עצמו לעצור אותה ולכונן הגות עמוקה וסודרה, גם אם מוסדרת, בדיוק כמו שעשה בענייני ההלכה בחיבורו המונומנטלי "משנה תורה". כשהרמב"ם מצהיר כי בספר יש סודות באופן גלוי, הוא לא מבקש להסתיר את הסודות, אלא מבקש להזמין את מי שראוי לכך להיחשף להם.

"לדעתי, גם בזמננו ניכר כי קיים צורך גדול לבנות תפיסת עולם תבונית יהודית מול ההגות חסרת המהות בחיים,  ה"פוסט מודרנית", המבקשת לשבור את כל היסודות והמערערת על עצם קיומו של המושג "אמת". וניכר כי כיום יש בשלות לקבלת רעיונות שבזמנו של הרמב"ם היה צורך גדול להסתירם. היכולת להבין דברים בצורה עמוקה, ולהפשיט דברים מגשמיותן, נעשתה היום קלה יותר, ולכן את הבנה העמוק שהרמב"ם מציע בספרו מורה נבוכים ניתן היום לקלוט בצורה הרבה יותר קלה ואמיתית, והתפיסה הזאת שלו יכולה לסייע באופן מיוחד דווקא לדור שלנו. זו סיבה אחת לכך שמלאכת הנגשת הספר חשובה. ברעיונותיו הכבירים, מצויה תרופה להרבה מהתחלואות המחשבתיות ה"אינטלקטואליות" של הדורות האחרונים.

"מצד שני, יש משנה חשיבות לביאור אמין של הרמב"ם על פי הרמב"ם, בדיוק כמו שעשינו בפירוש למשנה תורה, וזאת על רקע העובדה שרבו גם רבו הפרשנויות על הספר, ובפרט בעשרות השנים האחרונות. נכתב על הספר כמעט הכל, כולל גם בצורה נגישה להמונים. הבעיה היא, שהפרשנויות הללו "מוציאות את הרמב"ם מדעתו", תרתי משמע… פרשנויות שהן בלי שום ספק היפך דעתו של הרמב"ם והופכת אותו ואת מפעל חייו ההלכתי, חלילה, לבדיחה.

"המהדורה שלפנינו מבקשת לקיים את ההזמנה שהרמב"ם מציע בספרו "מורה נבוכים" – לגשת אל העומקים שבתורה, ולגלות את הקב"ה בכל המרחבים באופן כזה שאין שום התנגשות בין המדע והטבע, בין הפיזיקה, הביולוגיה והכימיה לבין הקב"ה ותורתו – וזאת מתוך תפיסה שמתבוננות אל הנקודות העמוקות ביותר והמופשטות ביותר. להיפך, כשאדם מבין לעומק את חוקי הפיזיקה, הפסיכולוגיה הכלכלה, האנושות (הרי לא הכל זה רק הבניות חברתיות, יש גם אמת) הוא רואה את היופי בתורה התואם לעולם שברא השם".

***

בהקשר זה מעניין לציין את שאמר הרבי באחת מהשיחות (לקוטי שיחות, חכ"ו, עמ' 26 – 39) שבעצם המורה-נבוכים הוא שלב בהתגלות של פנימיות התורה. בשיחה זו עמד הרבי על נקודות משיקות ומקבילות בין הרמב"ם לאדמו"ר הזקן בכמה עניינים (בתורת הנגלה, בתורת הנסתר ובפועלם למען ביצור חומות הדת); כשאחת הנקודות המשותפות באישיותם התורנית היא גילוי שכבה פנימית ועמוקה בתורה שהאירה עיניהם של ישראל. הרמב"ם מתאר (הן בהקדמתו למשנה תורה והן בהקדמתו למורה-נבוכים) שבר גדול של שכחת תורה ואלוקים ושל חוסר ידיעת תורה ואלוקים. זאת הסיבה לכך שניער חוצנו ופנה לטפל בתופעה שבאה לידי ביטוי ב"שתי חזיתות": בתחום ההלכה של התורה, החלק הנגלה – עת גיבש את התלמוד כולו באופן ברור, בחלוקה בהירה, ובכך הנגיש את כל הלכות התורה לכלל הציבור; ובחלק המחשבה של התורה, החלק הנסתר – עת גילה עלי ספר סודות נפלאים, עומק חדש במחשבת התורה. וכפי שכתב בפתיחתו למורה-נבוכים: "היותי מתיירא הרבה מאוד לחבר הדברים אשר ארצה לחברם בזה המאמר מפני שהם עניינים נסתרים לא חבר בהם כלל ספר זולתי זה באומתנו בזמן הגלות…". במילים אחרות, הרמב"ם התמודד עם "גלות פנימית" (שכמובן נובעת מהגלות הכללית), בה היה כמעט נתק בין העם לבין התורה וה'. אפילו אנשים שהגיעו למדרגה של תלמידי חכמים, עדיין היו "נבוכים"… על ידי גילוי הסודות שבמורה-הנבוכים חשף הרמב"ם עולם עמוק שבתורה שהיה נסתר עד כה, הנגיש אותו לכלל הציבור, ובכך 'האיר את העיניים' של בני ישראל כדי שיוכלו להכיר את מי שאמר והיה העולם. הנה כי כן, המורה-נבוכים הוא שלב מסוים של התגלות הרובד הפנימי והנסתר שבתורה".

באותה שיחה אגב, אומר הרבי (עמ' 33): "מזה עצמו שהרמב"ם פירסם את הספר [מורה נבוכים], באופן שבהשגחה פרטית הגיעה לכל ישראל, מוכרח לומר שיש לכך שייכות לכל יהודי… ובפרט שספר מורה נבוכים הוא ספר של וחלק של התורה, וה"תורה היא נצחית", וזה נוגע ליהודים בכל הדורות".

"אם כבר מזכירים את דברי הרבי על הקשר בין הרמב"ם לבין האדמו"ר הזקן", אומר לי הרב מקבילי, "אי אפשר שלא לעומד על המקבילות המדהימות בין הרבי לבין הרמב"ם. התקנה הגדולה שהרבי תיקן ללימוד הרמב"ם נבעה מתוך ההבנה העמוקה של החשיבות של לימוד התורה כולה. בעצם, היא נבעה מכך שהרבי ראה את התמונה הכוללת ואת השאיפה לשלימות הגדולה, לגילוי המוחלט של הקב"ה בכל היבט של החיים בעולם, ובכל היבט של האדם. זו תכונה נדירה של מנהיגות בסדר גודל אמיתי. גם בתורתו של הרבי, וגם בפועלו הכביר בכל התחומים – ניבט כל העת המבט הפנורמי, המרחבי, השלום, ההרמוני. כך גם באישיותו ובידע הבין תחומי בכל תחומי התורה והדעת. אלו בדיוק התכונות שאפיינו את הרמב"ם, ושמאפיינות את יצירתו".

מה מיוחד בביאור שלכם למורה הנבוכים?

"העדכניות שלו. היכולת להבין את הרמב"ם מתוך סינון גדול והכרה מעמיקה בספרות על מורה הנבוכים, ולהגיש ללומד ביאור מלוטש של כוונת הרמב"ם, של המונחים הפילוסופיים בימיו, ותאימות גדולה לשאר כתביו, והכל בקצרה. בהרחבות, שגם הן תמציתיות, הזמנו את הלומד לעיון נוסף, בהשוואה לעדכניות הטענות של הרמב"ם למחשבה בימינו. אני חושב שהספר הזה מזמין את הלומד בו גם להבנה מעמיקה של הרמב"ם עצמו, וגם להזמנה של הלומד להמשיך ולחשוב, כמו שאומר הרמב"ם נותנים ראשי פרקים, התחלות של תן לחכם ויחכם עוד, והכל בנאמנות מוחלטת למשנתו, להביא לדעת אלוקים".

לסיום, מדוע הייתם צריכים לתרגם את המורה נבוכים תרגום חדש. הרי לפני כמה שנים יצא תרגום מדהים של מיכאל שוורץ, תרגום מופת, ונדמה היה שאין צורך בתרגום נוסף?

"למעשה הסיבה היא פשוטה מאוד: עניין של זכויות יוצרים. לא קיבלנו את זכות להשתמש בתרגום שוורץ, ולכן נאלצנו לעשות זאת בכוחות עצמנו. אולם אפשר, ב"ה, לומר שמעז יצא מתוק: משום שלדעתנו, אחרי השקעה באמת עצומה שאין לה אח ורע, וכאשר בפנינו כבר תרגום מופת כמו של שוורץ, הצלחנו להביא לציבור תרגום מדויק עדכני ושוטף עוד יותר. בחרנו לתרגם את החיבור ברוח הנחיית הרמב"ם לאבן תיבון. ניסינו לתרגם את דברי הרמב"ם כאילו נכתבו על ידו בלשון ימינו, וזאת כדי להבין את הדברים ולצייר אותם במחשבתו בזמן קצר. מצד שני, ביקשנו שלא להרחיק נדוד מלשון הרמב"ם ולא להיות מעין "עורכים" מאוחרים של הרמב"ם. במתח הזה שבין נאמנות לבהירות, שחווה אותו מי שמתרגם משפה אחת לשפה אחרת, ניסינו ללכת בשביל הזהב. כדי לסבר את האוזן על גודל המלאכה אספר קמת על המלאכה הטכנית של התרגום: תרגמנו את החיבור מן הנוסח הערבי שבמהדורת מונק־יואל בסיוע תרגומו של אבן תיבון ותרגומו לאנגלית של פינס. ביררנו את הלשון בסיוע מילונים ערביים, וגם השווינו מונחים רבים במורה הנבוכים למקביליהם בתוך החיבור ובחיבוריו של הרמב"ם האחרים. הגהנו את הוסח הערבי תוך עיון בכתבי יד , ואת נוסח התרגום בהשוואה לתרגומים חדשים. חשוב להדגיש שמדובר בעבודה אדירה של צוות גדול. המתרגם הוא הרב הלל גרשוני שידיו רב לו בהכרת דברי הרמב"ם בכל היקפם, והן בלשונות העברית המשובחת, בהכרת הערבית, וכבר התמחה בנוסח הרמב"ם במהדורות משנה תורה של מפעל משנה תורה השלם. את התרגום הגיהו כמה וכמה מן המומחים הגדולים ביותר בתחום, וב"ה דומני כי התרגום עם הביאור החדש מהווה הזמנה למסע לפנימיות התורה בעמקות הדעת, הנצרך במיוחד בדורנו, דור נבוך".

 

 

ריאיון זה פורסם בעיתון כפר חב"ד בגיליון כ' טבת, תשע"ט

 

אולי יעניין אותך גם...

המהדורה החדשה (והערוכה) של היצירה המופתית "חיים גראביצר" – מה ולמה?

"אין עוד מלבדו" של חיים גראביצר מדבר גם אל לבם של המתנגדים התורניים מישיבת וולוזין, אלא שזה מתנגן אצלם באופן אחר בנעימה אחרת, בתהודה שונה. חיים גראביצר הוא כבשן האש החסידי-חב"די והנגון המפורסם שלו ל"אין עוד מלבדו הוא דליקה גדולה המרתיחה את הנפש והגוף גם יחד…".

קרא עוד »

הקינות לתשעה באב: איך הן נוצרו? כיצד הן בנויות? ומדוע שפתן כה קשה?

הקינות, ברובן, הם טקסטים קשים מאוד להבנה, המובאים ברצף, לרוב בפונט קטן, בזה אחר זה, ובמרבית המקרים לא ניתנה הדעת לא למבנה הקינות, לא להקשר שבה נכתבה כל קינה, ובוודאי לא לשאלות עומק רחבות ומקיפות יותר.ברשימה הבאה אבקש לצעוד יחד אתכם במסע יוצא דופן: מסע בעקבות הקינות. מתי התחילו לומר אותן? מי חיבר אותן? מה הן מספרות? כיצד הן בנויות? ומה התפקיד שלהן?

קרא עוד »

המורכבות החב"דית: הכרה בנס קום המדינה, הסתייגות מהמשיחיות הציונית

החסידים לרגע לא חשבו שהמדינה היא גאולה. הם ידעו היטב כי מי ששולט בה אינו נאמן כלל למסורת, וכי בחלקם הם אפילו מנגדים מובהקים למסורת ישראל סבא. הם ידעו כי עדיין אתגרים רבים נכונו לה בגשם וברוח. אבל עדיין – להתעלם מהנס הזה, מהמתנה שה' נתן לעמו, אחרי האסונות הכבדים שניתכו על ראשו, לזאת הם לא יכלו.

קרא עוד »

"האמונה נכנסת ממש לתוך המעבדה שלי" – שיחה עם המתמטיקאי והפיזיקאי פרופ' יעקב פרידמן

אני התקבלתי לכתוב את הדוקטורט שלי בכל מוסדות הלימוד להשכלה גבוהה. כאשר הצגתי בפני הרבי את האופציות השונות, תוך פירוט המוסדות, ושאלתי להיכן עליי להשים פעמיי – הורה הרבי, באופן מפתיע למדיי, לעשות את הדוקטורט באוניברסיטת תל אביב. באותן שנים אוניברסיטת תל אביב הייתה מעוז שמאל חילוני, כמעט אנטי־דתי. לא יכולתי לעבור אז בפרוזדור מבלי לקבל הערה כלשהי על הדתיות שלי. אבל ברוך השם סיימתי שם את הדוקטורט ובהצלחה משמעותית.

קרא עוד »

האם המערכת הרפואית נאמנה על פוסקי ההלכה? וכיצד התייחסו הפוסקים לחיסונים – מאבעבועות השחורות ועד החיסון לקורונה * תחקיר מקיף

כולנו נחשפים, כולל גם מתוך הקהילות שלנו, ל"מתנגדי חיסונים" למיניהם ולגווניהם. אלו הם אנשים שנוטים להאחז בתיאוריות קונספירטיביות, להאחז ולנפנף ב"מידע" שהוא שיקרי, מסולף ובלתי אמין, להשתמש בהיקשים לוגיים מופרכים – ולהלך אימים. * בתחקיר זה אני צולל לבחון את יחס התורני לאמינות הרופאים באופן כללי ולחיסונים במיוחד.

קרא עוד »