איך ניתן למנוע סכסוך בטרם הבשיל?
* שלושת דייני העתיד המבטיחים של חב"ד בריאיון משותף ונדיר

מנחם ברונפמן

הם אומנם עדיין בשנים הצעירות לחייהם, אולם מלווים הם זה את זה כבר כחמש־עשרה שנים, והם בלי ספק שלושת דייני העתיד הכי מבטיחים של חב"ד. זו היכולת הלימודית, הידע, יראת־השמים, ייחודיות ובולטות שמאפיינת אותם לחוד וביחד, שלא מותירים ספק שכך יהיה ושכך צריך להיות.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram
הדיינים של חב"ד

 את הדרך המשותפת החלו עת למדו יחד להוראה (דיני אורח־חיים ואיסור־והיתר) ולדיינות (דיני חושן־משפט ודיני אבן־העזר) במשך שנים רבות אצל הגאון הגדול הרה"ח רבי מאיר אהרון, יאריך ה' ימיו בבריאות נכונה ואיתנה לאויש"ט, אותו הם רואים כמורם וכמנחה דרכם בלימוד ההלכה. "לרב אהרון שליט"א", הם אומרים, "שמורה זכות כבירה בבניין ההוראה והדיינות בקהילת חב"ד. הוא הקים מפעל אדירים – מלבד הכולל המפורסם שלו להוראה, למעשה, הוא הקים את הקבוצה הראשונה בחב"ד של אברכים שלמדו לדיינות בצורה רצינית ביותר – ובכוחות עצומים ויחד עם גדלותו התורנית העמיד תלמידים הרבה והרים קרן תורה, ובוודאי שזכות עצומה ונפלאה זו עומדת ותעמוד לו. לא רק לנו, כמובן, צריך להיות רגש הכרת הטוב כלפיו, אלא גם לכלל ציבור חסידי חב"ד – על התרומה הגדולה שהוא העניק במפעל חייו לרומם קרן ההוראה והדיינות בחב"ד".

עבודתם המשותפת באה לביטוי בישיבתם כדיינים בבית־הדין של הרב אהרון שליט"א, וביצירותיהם התורניות המשותפת העוסקת בהנהרת והנגשת דיני הממונות לכלל הציבור הרחב. נראה, כי נוצרה ביניהם תקשורת בלתי־שגרתית שהלכה והתעצמה ככל שגדלה העבודה המשותפת. מתוך דיבורם ניכרת הבנה משותפת ושיח פורה וטוב בנושאים הלכתיים. כאשר יש אמון, התייעצות, הפריה הדדית והערכה אישית עמוקה איש לרעהו – "כל אלו מייעלים את העבודה המשותפת בצורה משמעותית", הם אומרים.

חשוב לי לציין את הידוע לי, ששלושת בני שיחי אף זכו לשבת ב"שימוש חכמים", "להתמחות", במשך שנים ארוכות בבית־הדין של הגאון החסיד הגרמי"ל לנדא שליט"א – שהוא אחד מבתי־הדין החשובים בדורנו, בו חבר גם הגאון הדיין המפורסם הרמ"מ שפרן שליט"א.

כששאלתי, מבחינה אישית, למה הם "נתפסו" לעיסוק בדיני חושן־משפט, נעניתי  שזו לא שאלה בכלל. הלוא כבר המשנה (ב"ב י, ח) מציינת: "אמר רבי ישמעאל: הרוצה שיחכים, יעסוק בדיני ממונות, שאין לך מקצוע בתורה גדול מהן, שהן כמעיין הנובע". אז כמובן, יהודי לומד תורה מפני שזו תורת ה' וזו הדרך להתקשר ולהתאחד עמו, וזהו עיקרה של תורה; "אבל אם אתה שואל למה זה תופס את הבן אדם, מה השאלה בכלל? הרי גם ברמה של שכל אנושי מובן היטב מדוע לימוד דיני חושן־משפט "תופס" את הלומד. העומק והרחבות שיש במקצוע זה הם נפלאים ועצומים. לא פלא שכשנכנסנו בהיכלותיו נשאבנו פנימה במהרה".

יחד עם זאת, כמובן וכאמור, ההכוונה וההסללה להתמקצעות בתחום זה שבתורה של כל השלושה, כמו עוד דיינים אחרים – היא פרי עבודתו של הרב אהרון שליט"א, שכיוון והנחה ועמל ויגע עד שהעמיד את תלמידיו לדיינות.

יציאה לשאלה

האם דיני ממונות רלוונטיים לכלל הציבור, או רק לגילדה ספציפית של רבנים?

השאלה המיידית שהבזיקה לי כשביקשתי, עת הכינותי את עצמי לקראת שיחה זו, לנסח את השאלות לדיון שאעלה בפני מרואייני הנכבדים הייתה: מה נוגע דיני ממונות לכל יהודי?

"ובכן", נענה הרב רבינוביץ, "צריך להסתכל על זה כך: דיני ממונות הם הוראה ליהודי איך להתנהג בחייו האישיים. כמו שיהודי חייב על פי התורה לשמור שבת – הוא גם חייב על פי התורה לנהל ולכלכל את כל הצדדים העסקיים, החברתיים, הממוניים וכו' על פי דיני התורה. דיני חושן משפט הם לא רק הכתובת למי שכבר נקלע לסכסוך ממוני, אלא גם למי שרוצה לוודא שהוא מתנהל נכון על פי ההלכה, למי שיש לו ספק הלכתי בעניין מסוים שטרם הבשיל לכדי סכסוך. והאמת היא", מפתיע הרב רבינוביץ, "שבנושא הזה אכן יש חוסר מודעות גדולה, שמגיע אולי מחוסר היכרות".

למה הכוונה? מה המשמעות של חוסר המודעות? היכן זה בא לביטוי?

הרב קירשנבוים: "יש פה שתי רמות. קודם כל, לנוכח המורכבות הגדולה של דיני חושן־משפט קורה וחסרות ידיעות בסיסיות בהנחיות של ההלכה כלפי מצבים מסוימים. לעיתים רואים שיש חוסר מודעות לעצם קיומן של ההלכות כלפי מקרה כזה או אחר. בגלל שנסיבות החיים משתנים, בגלל שהשפה הכלכלית, היחסים החברתיים משתנים שינוי כביר ומהיר, מצוי מאוד שאנשים לא מודעים שמושג הלכתי שמבואר בש"ס ופוסקים ועוסק ב"שור" ו"חמור" – נוגע ממש לפרטי עסקאות מודרניים… זה הרובד הראשון.

"מהיבט נוסף, במקרים רבים מדובר בסוגיות שעולות גם במשפטי העמים, ומבלי דעת פעמים רבות האינסטינקט הוא לפנות לפתרון על פי דרכי המשפט החילוני או למצוא סעד בין זרועותיו. בהרבה מקרים, אפילו לא יודעים שיש בנושא משמעות הלכתית גדולה".

הרב הלפרין: "והנפקא מינה היא עצומה! לדוגמה, אם מחייבים אדם במה שעל פי משפט העמים הוא חייב אך על פי דין תורה הוא פטור, ולהיפך, הרי שיש פה עניין של גזל רחמא־ליצלן! יתירה מכך: אם אדם יקנה בכסף זה אתרוג או מצות לפסח, כיוון שזה כסף שאינו שייך לו – הוא לא קיים מצוה זו כי אין כאן  'לכם'. אך מלבד איסור גזילה, עצם הפניה למערכת משפט שאינה כפופה לתורה הק' מהווה איסור חמור מאוד". 

הרב רבינוביץ: "טול דוגמא דיני ריבית (שהם בכלל דינים שבחלק יורה־דעה, אך הם קשורים באופן ישיר לנושאי חושן משפט, ובדרך כלל הרבנים העוסקים בתחום דיני ממונות עוסקים בדינים אלו גם כן). לא מזמן הגיע לפתחי מקרה של אדם שביצע הלוואות ועסקאות עם היתר עסקה, אך ה"רווחים" שהובטחו לו היו גבוהים מאוד באופן לא סביר לחלוטין למצב בשוק הכלכלי, והדבר משפיע על תוקפו של ההיתר עיסקא. בסופו של דבר אותו אדם איבד לגמרי את כספו וגם את הקרן הוא לא קיבל. מדובר באדם ירא־שמים, ובר אוריין, אלא שכלל לא הבין את המציאות הכלכלית וממילא הוא לא ידע את הבעיה ההלכתית.

"מסתבר, שבמצב כזה, אילו היה מתייעץ עם דיין המבין היטב הן את המציאות והן את ההלכה במצב זה, הוא גם היה נוהג על פי דין תורה וכך היה נמנע מלהיכשל באיסור  חמור וגם מלהפסיד את כספו".

מקור: ויקיפדיה. מאת: Deror Avi

הרלוונטיות של דיני ממונות ושל תפקיד הדיינות

תוכלו לפרט יותר באשר לחשיבות של מודעות להלכות ממונות?

הרב רבינוביץ: "אתן לך דוגמא מרתקת שעסקתי בה לאחרונה. המדובר הוא על אשה שנודע לה לפתע כי  הורש לה חשבון בנק עלום ובו סכום כסף נאה. בעלה של אותה אשה הוא כילאי, קמצן. היא ידעה שאילו בעלה יידע מן החשבון בנק ההוא הוא לא יאפשר לשחרר את תכולתו לילדים, אבל היא מצידה מאוד רצתה לשחרר את הכסף ולחלקו בין ילדיה. הם גם במצב כלכלי שהם אינם זקוקים לכסף עבור עצמם. ונשאלת השאלה: היכולה אותה אשה, על פי תורה, לחלק את הכסף בלא ידיעת הבעל? ומעניין, מסרתי שיעור בנושא, ולאחר מכן במהלך כל השבוע ניגשו אלי הרבה אנשים והעלו שאלו מרתקות בנושאים דומים, שהשיעור הצית את הלוך מחשבתם, בנושא יחסי ממון בן־זוגיים. וזה מראה שני צדדים: מחד, עד כמה ההלכה רלבנטית לכל תחום מחיינו; ומאידך איזה צמא ואיזה רצון יש לדעת ולהיות מודע".

הרב הלפרין: "קחו דוגמה מתחום נוסף, שבסופו של דבר שייכת לכל איש: ענייני צוואה. אנשים נרתעים להתעסק בענייני צוואה, מצד מחסום פסיכולוגי מובן. בקשר למחסום הפסיכולוגי, ניתן להרגיע ממה שמביא הרבי באגרות קודש (ח"ד עמ' שעג) ש"כתיבת צוואה היא עצמה סגולה לאריכות ימים ושנים". אבל מעבר לכך, אם רוצים למנוע בעיות רבות שעלולות להתעורר במשפחה לאחר מאה ועשרים – חייבים לכתוב צוואה, והיא צריכה ייעוץ של דיין שמכיר את הדינים ויוכל לראות שהיא מנוסחת כהלכה. נוסח צוואה סטנדרטי, או זה הנערך אצל עו"ד, יכול ויהיה מנוגד להלכה (יש סוגיות כמו ירושת הבת, הקנאה לאחר מיתה, הקנאת דבר שלא בא לעולם וכו', שהם נושאים הלכתיים וכדי שיעשו כדין ויהיה להם תוקף – צריך שייעשו כראוי).

"כמובן, כל יהודי רוצה לנהוג על פי תורה (בטח כאשר מתכוננים למצב של אחרי מאה ועשרים עת עולים לעולם האמת…), אך מעבר לזה: אם זה לא יהיה כדין וכראוי, הן מבחינה הלכתית ולהבדיל גם מבחינה חוקית, זה יכול לעורר בעיות גדולות ולהרוס משפחות. ומדובר על דברים שקורים כל יום.

"קרה לי לא פעם ש"הצלתי" אנשים ברגע האחרון מלחתום על צוואה שהכין להם עו"ד, והראו לי אותה לבדוק אם היא תקינה הלכתית. כשבחנתי את פרטיה, גיליתי שכאמור הניסוחים לא התאימו לניסוח המועיל ע"פ הלכה, ולעיתים יש בכך לפסול את כל תוקפה וערכה של הצוואה. וכששמעו המורישים עד היכן מגיעים הדברים, מובן מאיליו ששמחו לתקן זאת – כהלכה".

הרב קירשנבוים: "כמובן הדברים תקפים לכלל העניינים החוזיים והממוניים. הלוואות, שכירות־דירה או הסכמות אחרות – כמעט תמיד יש להלכה מה לומר שם. למשל, סעיף סטנדרטי בחוזים חילוניים מפנה סכסוך לבית־משפט, דבר שעל פי הלכה הוא אסור. יש גם סעיפים סטנדרטיים של קנסות שיכולים להיות בעיה של ריבית, לפעמים יכולה להיות בעיה בתוקפם כמו בעיית 'אסמכתא', ולפעמים ניסוחים שונים לגבי תנאי עבודה או שכירות אינם מועילים על פי תורה והם מאבדים את תוקפם.

"בהזדמנות זו כדאי גם לציין את ההלכה לגבי פעולה פשוטה של הלוואה בין אדם לחבירו: ישנה הלכה פסוקה שאסור לאדם להלוות כסף שלא על פי עדים בשטר או לפחות בע"פ. גם אדמו"ר הזקן פוסק זאת. ובש"ך מבואר, שגם כתב ידו של הלווה יכול להועיל לכך.

"הסיבה לאיסור זה היא פשוטה ומאוד פרקטית: כאשר אין רישום מדויק של החוב, הפירעונות, התאריכים וכו' – במשך הזמן נשכחים הפרטים והדבר יכול להוביל לסכסוך ואיבוד אימון בין אנשים קרובים.

"ואכן, נתקלים לפעמים במקרים מצערים מאוד של מלווה ולווה, שיתכן ששניהם אנשים יראי שמים והגונים מאוד – אך גודל הסכום עליו הם מתווכחים האם הוא נפרע לגמרי או לו, ריבוי ההתחשבנויות, והשנים הרבות שחלפו, גורמים לשכחה אצל אחד הצדדים, ואזי התגלעות הוויכוח סביב הכסף מביא למצבים מאוד לא נעימים בין אנשים קרובים.

"לסיכום ניתן לומר, שמלבד זאת שיהודי צריך לקיים את הוראות התורה בכל פרט בחייו, הרי שכאשר פועלים נכון על פי הלכה, ומסדרים מראש שהדברים יעשו כראוי – זה מועיל גם בגשמיות ומונע עגמת נפש גדולה והפסדים". 

 

בית־דין, בוררות וכיצד להכריע להיכן ללכת?  

כיצד אתם רואים את תפקידכם כדיינים?

הרב הלפרין: "המערכת הדינית יש לה כמה שלבים. השלב היותר מוכר הוא השלב של בית דין היושב במותב של שלושה דיינים ומנהל דין־תורה שמטרתו היא להגיע להכרעה בין הצדדים. מקרים רבים חייבים על פי תורה שיגיעו לטריבונל שיפוטי כזה. בסכסוכים קשים, לדוגמא, חשוב שדין־התורה יתנהל בידי שלושה דיינים ושההכרעה תתקבל פה אחד או עכ"פ ברוב דעות.

"אבל לא תמיד מגיעים הדברים לידי סכסוך קשה, ובמקרים רבים יכולה להיות תועלת לפתור תסבוכת מסוימת דווקא שלא באמצעות טריבונל רשמי, שלא באמצעות בית־דין. המציאות מוכיחה שלעיתים עצם הזימון, הפנייה, בלשון של תביעה; עצם מהלך העניינים בבית־דין כתובע ונתבע, גורמים לבעלי הדין להתבטא מתוך ריתחא בסגנון חריף, ויוצרים בכך החמרת הריב, וחבל. במקרים שאין זה מן המוכרח, עדיף לפנות לדיין מנוסה, שמכיר מצבים דומים, שהוא יידע להציע בפני הצדדים את הדין, את הזויות השונות של מקרה, יידע להציע פשרה הקרובה לדין, ומתוך דיון, הנעשה בהסכמה ובחפץ לב של כל השותפים אליו, דיון שהוא יותר נינוח ויותר אישי – יוכל להוביל לפשר שבו שני הצדדים מרוצים בסך הכול, ויוצאים עם פתרון תורני ראוי של הסכסוך, ולכל הפחות להגעה להסכמות תוך אי העצמת הסכסוך והדלקתו לגבהים.

"וזה חלק מהותי בתפקיד הדיין  – לדון דין תורה אך גם להשכין שלום, ולהגיע לפשרה הראויה על פי התורה.

"אני יכול לספר על שני שלוחים מחו"ל שביקשו שאברר ביניהם בנוגע לנושא מסוים. ברוך ה', הרבה בגלל האופי הבלתי "מאיים", הדין־ודברים ביניהם נסתיים בהסכמות חדשות, טובות ומבוררות וביטלו את הקודמות הבעייתיות, וברוך ה' העניין נסתיים ברוח טובה ונפש חפצה של שני הצדדים!

"דומני שזו אחת הנקודות שאנו רואים בה חשיבות רבה. להנחיל בציבור הרחב מודעות לדיני ממונות, ומודעות לכך שדיני ממונות אין עניינם בהכרח סכסוך ממוני גדול – עם טוענים רבניים וכו' – אלא גם דרכים נוספות שבהן ניתן להגיע להנחייה ההלכתית הנכונה כיצד יש לנהוג במקרים מסוימים, כולל הכרעות בדרך טובה של שלום, ובכך למנוע ריבים מיותרים".

הרב רבינוביץ: "צריך גם לזכור, כאמור, שיש גם שלבים מקדמיים לכדי סכסוך. ועל ידי מענה הלכתי נכון בזמן ובמקום הנכונים – חוסכים סכסוך שיכל בקלות להתפרץ החוצה. הניסיון מלמד, שפתרונות הלכתיים מקדימים – מייתרים דיונים עתידיים ומונעים סכסוכים. וחשוב מזה: גורמים לציבור הולך וגדל לדקדק בקיום דינים אלו, שעדיין קיומם צריך חיזוק גדול".

הרב קירשנבוים: "בהוספה למה שאמר הרב הלפרין. יש מקרים רבים, שעצם הזימון והמעמד של עמידה בפני בית דין – יוצרים לחץ רב על אחד מהצדדים או על שניהם, ואלו גורמים לכך שכל אחד מהצדדים פולט דברים בעידנא דריתחא שמלבים עוד את היצרים, ולעיתים כואב הלב לראות איך שבדרך אחרת ניתן היה למנוע הכול ולהגיע להסכמה הרבה יותר טובה במחיר נמוך בהרבה.

"שמעתי פעם דיין מנוסה שהפציר באחד הצדדים, שדיבר מתוך כעס רב על בעל דינו, לשקול את מילותיו: 'שאל את עצמך האם אתה באמת רוצה שקרוב משפחה שלך ישמע ממך כאלו מילים עליו…?' אנשים לפעמים יוצאים מתוך דיון בבית דין, וכל היחס שלהם לאדם שעד היום היה קרוב אליהם – השתנה לחלוטין. זה מצער מאוד, מרקם משפחתי, חברותי וכו' יכול להיהרס בברוטליות לחינם ממש.

"מצד שני, כאשר נזקקים לכך, ולפעמים זה חלק ממציאות החיים – אין מה לחשוש לבוא ולתבוע בבית דין מסודר על מנת לברר את הדין כראוי, ואין באמת מה להרגיש מאוים מכך. רק צריך להגיע מוכן, לדבר ענייני בלבד, בלי השמצות, בלי לרדת לרמה אישית. לדון סביב העניין ולחפש את הכרעת ההלכה.  

"כעת בנוגע לשאלתך. אחת הנקודות העיקריות שאנו רואים בה – ודומני שאני מדבר בשם שלושתנו כאחד – שליחות של ממש, קשורה בעניין ההנגשה של דיני ממונות המסועפים. כפי שכבר הוזכר לא אחת בשיחה זו, חסרה היכרות עם דיני ממונות ויש חיסרון במודעות אליהן. לפני כמה שנים התחלנו במפעל שעניינו להגיש לציבור קובצי הלכה בעניינים חשובים ומעשיים בדיני ממונות. בתחילה הייתה זו עבודה על דיני רבית – עליה עבדנו במסגרת בית הדין של הרב אהרון שליט"א, יחד עם חברים נוספים. ולאחר מכן הסתעפה העבודה עוד ועוד. החוברות פונות לציבור הרחב, חסידי חב"ד וגם לציבור כללי, וחולקו בתפוצה רחבה בין אנ"ש באה"ק. ב"ה התגובות שקיבלנו היו מדהימות. רק לפני חודשיים כולל לדיינות של אחת הקהילות המפורסמות כתבו לנו על הנאתם הגדולה מהחוברות שהגיעו לידיהם, וביקשו שנמציא להם חוברות נוספות. בס"ד אנו עובדים כעת על עוד חוברות בכמה נושאים נוספים, ואנו מקווים שהחוברת החמישית תראה אור בקרוב".  

לסיום, האם לתורת חב"ד יש מה לומר באשר לתפקיד הדיינות?

הרב קירשנבוים: אחד הדברים שתורת חב"ד עוסקת בהם בצורה הכי נרחבת והכי אינטנסיבית היא עניין ה'ביטול'. כשמדובר בעניינים שנוגעים לסכסוך, לממון, לעניינים שיש בהם נצחנות, יצריות וגאווה – פה לחסידות יש הרבה מה לומר. כשבאדם נרגש על כל פנים קצת ביטול, והוא יודע שהוא לא היחיד בעולם – יש גם צד שכנגד, וגם לן יד "זכות קיום", גם לצד השני יש את נקודת המבט שלו על המאורע שהיא הופכית מנקודת המבט שלו – הדיון הוא אחר לגמרי. גם אם הוא מפסיד, בסופו של דבר הוא מפסיד בכבוד. הוא מסוגל להבין שהצדק יכול להיות עם בעל דינו. וכמובן זה רלוונטי גם להגיע כראוי להכרעת הדין. כאשר מי שנדרש לפסוק את ההלכה יודע את מקומו, שהוא בסך הכול שליח, כלי קודש, כלי שרת של הקב"ה לדון דין אמת – ומה כמו לימוד החסידות שיכול להנחיל את התודעה הזאת – ההתייחסות שלו לחיפוש פסק הדין הנכון, לצדדים ולכל ההליך, נעשית בעדינות יותר ובענווה יותר".

 

אולי יעניין אותך גם...

המהדורה החדשה (והערוכה) של היצירה המופתית "חיים גראביצר" – מה ולמה?

"אין עוד מלבדו" של חיים גראביצר מדבר גם אל לבם של המתנגדים התורניים מישיבת וולוזין, אלא שזה מתנגן אצלם באופן אחר בנעימה אחרת, בתהודה שונה. חיים גראביצר הוא כבשן האש החסידי-חב"די והנגון המפורסם שלו ל"אין עוד מלבדו הוא דליקה גדולה המרתיחה את הנפש והגוף גם יחד…".

קרא עוד »

הקינות לתשעה באב: איך הן נוצרו? כיצד הן בנויות? ומדוע שפתן כה קשה?

הקינות, ברובן, הם טקסטים קשים מאוד להבנה, המובאים ברצף, לרוב בפונט קטן, בזה אחר זה, ובמרבית המקרים לא ניתנה הדעת לא למבנה הקינות, לא להקשר שבה נכתבה כל קינה, ובוודאי לא לשאלות עומק רחבות ומקיפות יותר.ברשימה הבאה אבקש לצעוד יחד אתכם במסע יוצא דופן: מסע בעקבות הקינות. מתי התחילו לומר אותן? מי חיבר אותן? מה הן מספרות? כיצד הן בנויות? ומה התפקיד שלהן?

קרא עוד »

המורכבות החב"דית: הכרה בנס קום המדינה, הסתייגות מהמשיחיות הציונית

החסידים לרגע לא חשבו שהמדינה היא גאולה. הם ידעו היטב כי מי ששולט בה אינו נאמן כלל למסורת, וכי בחלקם הם אפילו מנגדים מובהקים למסורת ישראל סבא. הם ידעו כי עדיין אתגרים רבים נכונו לה בגשם וברוח. אבל עדיין – להתעלם מהנס הזה, מהמתנה שה' נתן לעמו, אחרי האסונות הכבדים שניתכו על ראשו, לזאת הם לא יכלו.

קרא עוד »

"האמונה נכנסת ממש לתוך המעבדה שלי" – שיחה עם המתמטיקאי והפיזיקאי פרופ' יעקב פרידמן

אני התקבלתי לכתוב את הדוקטורט שלי בכל מוסדות הלימוד להשכלה גבוהה. כאשר הצגתי בפני הרבי את האופציות השונות, תוך פירוט המוסדות, ושאלתי להיכן עליי להשים פעמיי – הורה הרבי, באופן מפתיע למדיי, לעשות את הדוקטורט באוניברסיטת תל אביב. באותן שנים אוניברסיטת תל אביב הייתה מעוז שמאל חילוני, כמעט אנטי־דתי. לא יכולתי לעבור אז בפרוזדור מבלי לקבל הערה כלשהי על הדתיות שלי. אבל ברוך השם סיימתי שם את הדוקטורט ובהצלחה משמעותית.

קרא עוד »

האם המערכת הרפואית נאמנה על פוסקי ההלכה? וכיצד התייחסו הפוסקים לחיסונים – מאבעבועות השחורות ועד החיסון לקורונה * תחקיר מקיף

כולנו נחשפים, כולל גם מתוך הקהילות שלנו, ל"מתנגדי חיסונים" למיניהם ולגווניהם. אלו הם אנשים שנוטים להאחז בתיאוריות קונספירטיביות, להאחז ולנפנף ב"מידע" שהוא שיקרי, מסולף ובלתי אמין, להשתמש בהיקשים לוגיים מופרכים – ולהלך אימים. * בתחקיר זה אני צולל לבחון את יחס התורני לאמינות הרופאים באופן כללי ולחיסונים במיוחד.

קרא עוד »